2017 Doğum Parası, Süt ve Emzirme Parası Ne Kadar? Başvuru Nasıl Yapılır?

2017 Doğum Parası, Süt ve Emzirme Parası Ne Kadar? Başvuru Nasıl Yapılır?
Devletten yeni doğum yapan anneye 5 bin liraya yakın maddi destek. Peki desteklerden kimler faydalanabilir? Kimler doğum parası alabilir? Hangi tarihten sonra doğan çocuklara doğum parası ödenir? Doğum parası başvurusu nasıl yapılır? İşte doğum parası, süt parası ve emzirme parasının yeni ücretleri.

2015 yılında getirilen yeni yasa ile birlikte çalışan, çalışmayan bütün annelere çocuk parsı verilmeye başlandı.

Çocuk parası, süt parası ve doğum parası olarak 3 başlık altında toplanan bu yardımlarla doğum yapan annelere, doğum sonrasında maddi yardımlar sağlanarak aileye bu konuda destek verilmeye devam ediliyor. 15 Mayıs 2015 tarihinde kabul edilen bir yasa ile doğum yapan her anneye, bu tarihten sonra yaptığı her doğumda, doğum parası ödeniyor.Doğum parası ise ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 450, üçüncü çocuk için ise 600 lira olarak belirlendi. Yasanın kabul edildiği tarihten önce doğan çocuklar bu kapsama girmiyor ancak, bu tarihten önce doğan çocukların sırası hesaba katılıyor ve ödemeler o şekilde yapılıyor.

Başvurular Nasıl Yapılır?

Doğum, çocuk ve süt parası almak için başvuruda bulunacak aileler, il merkezlerinde yaşıyorlarsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine, ilçede ve köyde yaşıyorlarsa da kaymakamlıklara başvurabilirler. Ayrıca başvurular internet üzerinden de alınabiliyor. Bunun için aile.gov.tr adresi üzerinden çocuğunuzun T.C. kimlik numarası ile başvuru yapabilirsiniz.

Para Ne Zaman Ödenir?

Doğum parası, başvurunun yapılmasının ardından yaklaşık 2 ay içinde ailelere ödenir. Başvuru için ise bir tarih yoktur. İstendiği zaman doğum parası başvurusu yapılabilir.

Sür Parası (Emzirme Ödeneği)

Ayrıca doğum yapan kadınlara 133 liralık bir ödeme daha yapılıyor. Buna ise emzirme ödeneği adı veriliyor. Bu durum ise çalışan çalışmayan her kadın için geçerli.

Primlere Dikkat

Süt parası için doğum yapan annenin SSK veya Bağkurlu olması ve doğumdan 1 yıl önce en az 120 gün sigorta priminin yatırılmış olması ve prim borcunun bulunmaması gerekiyor. Annenin sigortası yoksa para, sigortalı eşe ödenir. Süt parası için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvurmak yeterli oluyor. Başvuru için 5 yıl süre var. Çocuğu doğan anneye yapılan en yüksek tutarlı ödeme ise doğum (rapor) parası. Bu para maaşa göre değişkenlik gösteriyor.

E Devlet Üzerinden Sorgulama İmkanı

İlk çocuğunu dünyaya getiren anne, 300 lira çocuk parası alacak. Daha sonra başvuru yapması ile 133 lira da süt parası alacak. Böylece asgari ücretli anneye 2017’de toplam 4856 liralık bir miktar ödenecek. PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılan ödemeler, ayrıca e devlet üzerinden de sorgulanabiliyor. Doğum izni bitenler TC kimlik numarasıyla ‘turkiye.gov.tr adresi üzerinden doğum parasının yatıp yatmadığını kolayca sorgulayabilecekler.

5haber.com  |  Ankara

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.