4 Milyon Elektrik Abonesi Yabancı Şirkete Geçti, Tepkiler Yükseldi

4 Milyon Elektrik Abonesi Yabancı Şirkete Geçti, Tepkiler Yükseldi
Türkiye'de 4 milyon elektrik abonesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım şirketi, özelleştirme sonrası Amerikan sermayeli General Atlantic'e geçti. CHP'li Yavuzyılmaz, bu durumun vatandaşları yabancı ülkelere borçlu hale getirdiğini savunurken, yüksek faturalar ödeyen abonelerin durumu daha da tartışmalı hale geldi.

Türkiye'deki milyonlarca elektrik abonesinin bağlı olduğu şirketin el değiştirmesi, siyasi tartışmaları da beraberinde getirdi. Özelleştirme sonrası yaşanan bu değişim, fatura yükü altında ezilen vatandaşlar için yeni bir gündem oluşturdu.

Türkiye'de yaklaşık **4 milyon elektrik abonesinin** hizmet aldığı dağıtım şirketinin hisseleri, özelleştirme sürecinin ardından **Amerikan General Atlantic** şirketine devredildi. Bu durum, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın sert eleştirilerine neden oldu. Yavuzyılmaz, "Vatandaşlarımız topluca yabancı ülkelerin müşterisi ve borçlusu haline getirildi" ifadelerini kullandı.

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) bünyesindeki Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerindeki elektrik dağıtım işi, 2010 yılında Limak-Kolin-Cengiz ortaklığına ihale edilmişti. Ancak zaman içinde ortaklık yapısı değişerek Kolin ve Cengiz'in ayrılmasıyla Limak, 4 milyon abonenin sorumluluğunu tek başına üstlendi. Limak, daha sonra bu şirketi İngiliz yatırım fonu Actis'e devretti. Actis ise 2024 yılında hisseleri Amerikan General Atlantic şirketine sattı. Rekabet Kurulu, bu satışı 6 Şubat 2025 tarihinde onayladı.

Sözcü gazetesinin haberine göre, CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, özelleştirme sürecini eleştirerek, “Özelleştirmede 4 milyon abone önce yandaş şirketlere, sonra İngiltere’ye ve ardından da ABD’ye gitti. Vatandaşlarımız böylece topluca yabancı ülkelerin müşterisi, abonesi ve borçlusu hâline getirildi" dedi.

ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDAKİ SATIŞ SÜRECİ

Yavuzyılmaz, satış sürecindeki bedellerin kamuoyuna açıklanmamasına dikkat çekerek, "Limak bu şirketi İngiliz Actis’e hangi bedelle sattı? Actis, Amerikan General Atlantic’e hangi tutarla devretti? Şimdi bu şirketi nasıl denetliyorsunuz, daha doğrusu denetleyebiliyor musunuz?" sorularını yöneltti. CHP'li Yavuzyılmaz ayrıca, milli varlıkların elden çıkarılarak yabancı sermayeye devredilmesini sert bir dille eleştirdi.

YAVUZYILMAZ'DAN SERT TEPKİ

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, satış sürecindeki belirsizliklere ve şeffaflık eksikliğine vurgu yaparak, "Bu durum kabul edilemez. Kamuoyu, bu satışların perde arkasını bilmek istiyor. Vatandaşlarımızın haklarını korumak için bu konunun takipçisi olacağız" dedi.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.