Ağustos 2024 Kira Artışı (TEFE-ÜFE) Hesaplama | TÜİK Ağustos Enflasyon Verileriyle Kira Oranları Belirlendi Mi, Ne Kadar Arttı?

Ağustos 2024 Kira Artışı (TEFE-ÜFE) Hesaplama | TÜİK Ağustos Enflasyon Verileriyle Kira Oranları Belirlendi Mi, Ne Kadar Arttı?
Ağustos 2024'te uygulanacak kira artış oranları, Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla netlik kazanacak. Ev sahipleri ve kiracılar, TÜFE ve ÜFE verilerine göre zam yapabilecek.

Ağustos ayının gelmesiyle birlikte, milyonlarca ev sahibi ve kiracının merakla beklediği Ağustos 2024 kira zammı konusu gündeme taşındı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıklayacağı enflasyon verileri, Ağustos 2024'te uygulanacak kira artış oranını belirleyecek. Temmuz 2024'te sona eren kira artış sınırlaması, bu ay için belirsizliği artırdı ve kira pazarında hareketlilik yarattı. TÜİK, enflasyonu hesaplamak için iki farklı endeks kullanıyor: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE). TÜFE, ülke genelindeki tüketim mallarının fiyatlarını baz alırken, ÜFE ise ekonomik çalışma alanları ve sanayi kollarına odaklanıyor. Peki, Ağustos ayı kira zammı belli oldu mu, yüzde kaç oldu? İşte TÜİK Ağustos 2024 kira zammı hesaplama detayları!

66aa47bc5110122323207bac.webp

Kira zammı sınırının kaldırılmasıyla birlikte, Ağustos ayı için uygulanacak kira artış oranları büyük bir merak konusu oldu. 2 Temmuz 2024'ten itibaren ev sahipleri, geçmişte olduğu gibi, kira artışlarını "TÜFE 12 ay ortalaması"na göre belirleme özgürlüğüne kavuştular. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her ayın ilk haftasında önceki ayın enflasyon rakamlarını açıklıyor. Bu veriler, birçok sektörde fiyatlandırma politikalarını belirlemede önemli rol oynuyor. Geçtiğimiz yıl uygulanan kira artış sınırlaması, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmeyi hedefliyordu. Ancak, Temmuz 2024'te bu sınırlamanın kaldırılmasıyla birlikte, gözler Ağustos ayı kira artış oranı ve TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamlarına çevrildi. Peki, 2024 Ağustos ayı kira zammı ne zaman açıklanacak?

66aa47bc5110122323207bae.webp

Ağustos ayı kira zammı 2024 açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih belli oldu. Buna göre; Temmuz ayı enflasyon rakamları 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanacak. Ağustos ayı kira artış oranı da enflasyon oranlarının açıklanması ile hesaplanacak.

Kira zammı nasıl hesaplanacak?

Temmuz ayı itibariyle sözleşmesi yenilenen kiracı ve ev sahipleri artık 12 aylık TÜFE ortalamasına bakarak zam yapacak. Buna karşın, 1 Ocak - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış sınırı geçerli olmaya devam edecek. Bu sözleşmeler önümüzdeki sene yenilenirse TÜFE uygulaması geçerli olacak. Öte yandan iş yeri kiralarında da mevcut TÜFE ortalaması kadar artış oranına göre zam uygulaması devam edecek.

Temmuz ayında açıklanan enflasyon verilerine göre, 12 aylık ortalama yüzde 65.07 olarak gerçekleşti. Kiraya bu oranda artış yapılabildi.

Temmuz ayı kira artış hesaplaması örneği:

  • Zamsız kira bedeli: 10.000 TL
  • Kira zam oranı: yüzde 65.07
  • Kira zam bedeli: 6.507 TL
  • Zamlı kira bedeli: 16.507 TL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum