Anayasa Değişikliği İlk Görüşmeleri Tamamlandı Peki Şimdi Ne Olacak , Referandum Süreci Nasıl Olacak?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin tüm maddelerinin kabul edilmesinin ardından işleyecek süreç araştırılmaya başlandı. İşte Anayasa değişikliğinde işleyecek süreç.
İki görüşme altında ele alınacak anayasa görüşmelerinde birinci görüşmelerin tamamlanmasının ardından en az 48 saat geçtikten sonra TBMM'de ikinci görüşmeye geçilecek. Sadece maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşüldüğü ve birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilemediği bu turda, bu koşulları taşıyan bir değişiklik önergesi bulunmuyorsa, sadece maddelerin teker teker oylaması yapılacak.
Anayasa Maddelerinin Tümününün Kabulü İçin Oylama
TBMM İçtüzüğü'nün 94. maddesine göre ikinci tur görüşmelerinde maddelerin teker teker oylanmasının ardından anayasa değişikliği teklifinin tümünün kabulü için de oylama yapılacak.
Reddedilen Madde Olursa Oyama Tekrar Yapılacak
İkinci görüşmede, birinci görüşmede reddedilmiş maddeler için anayasa değişikliği süreci biter. İkinci görüşmede sadece ilk görüşmede kabul edilen maddelerin görüşülmesi ve oylanması gerekir. Ancak oylamaların tamamlanması ile ilk turda reddedilmiş teklif bulunmuyor.
Kabul Şartı
Anayasanın 175. maddesine göre, anayasa değişikliği teklifinin gerçekleşmesi için, TBMM üye tam sayısının (550) en az beşte üç çoğunluğunun (330) kabul edilmesi şarttır. 330'un altında kalan maddeler reddedilmiş oluyor.
Referandum Süreci
TBMM'den geçen teklif kabul Cumhurbaşkanına sunulur. Cumhurbaşkanının iade etmediği anayasa değişikliği teklifleri, referanduma sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanıyor. 175. maddeye göre, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu kanunun halkoylamasına sunulması halinde, Anayasanın değiştirilen hükümlerinden, hangilerinin birlikte, hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlar."
Referandumda Kabul Şartı
175. maddeye göre, "halkoyuna sunulan anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu" gerekiyor. Yeteli çoğunluk sağlandığı taktirde anayasa değişikliği kabul edilir.
Referandum Ne Zaman?
Referandum hakkında yapılan tarih açıklaması için TIKLAYIN
5haber.com | Ankara
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.