Aso Başkanı Ardıç: Ekonomide Güven Algısını Zedelecek Gelişmelerden Kaçınmalıyız

Aso Başkanı Ardıç: Ekonomide Güven Algısını Zedelecek Gelişmelerden Kaçınmalıyız
Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye'nin küresel ekonomideki payını artırmak için sürdürülebilir kalkınmaya odaklanılması ve yatırımcı güveninin sağlanması gerektiğini vurguladı. ASO'nun ilk Meslek Komiteleri toplantısında konuşan Ardıç, Trump'ın gümrük tarifelerinin Türkiye için fırsat yaratabileceğini belirtti.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, küresel ekonomideki yeniden yapılanma sürecinde Türkiye'nin daha fazla pay alabilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için atılması gereken adımlara dikkat çekti. Ardıç, **"Ekonomide güven algısını zedeleyecek her türlü durumdan kaçınmalı ve yatırımcılar için cazip bir ortam oluşturmalıyız,"** şeklinde konuştu.

ASO'nun yılın ilk Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, oda meclis üyelerinin katılımıyla Muğla'da gerçekleştirildi.

Ardıç, toplantının açılış konuşmasında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayarak, ulusal egemenliğin demokrasi, özgürlük, eşitlik ve adaletin temelini oluşturduğunu vurguladı.

Trump'ın gümrük tarifelerinde Türkiye'ye uygulanan en düşük oranın %10 olduğunu hatırlatan Ardıç, Avrupa ve Çin'e uygulanan yüksek tarifelerin Türkiye için bir fırsat yaratabileceğini, ancak bu avantajı değerlendirmek için gerekli adımların atılması gerektiğini belirtti.

Ardıç, dünyanın önde gelen ülkelerinin küresel ekonomideki değişimlere uyum sağlamak amacıyla yeni ekonomi politikaları geliştirdiğini belirterek, **"Ülkemizin gündeminde de öncelikle, küresel ekonomiden daha fazla pay alabilmek için neler yapabileceğimize ve sürdürülebilir kalkınmamıza odaklanmalıyız,"** dedi.

**EKONOMİK GÜVEN VE YATIRIM ORTAMI**

Küresel üretim merkezi olma hedefi doğrultusunda sektörel ve tematik önceliklerin belirlenmesinin önemine değinen Ardıç, **"Tarifeler sonrası değişen tedarik zincirinde hangi ülke ile hangi sektörlerde iş birliği yapmamız gerektiğini detaylı bir şekilde planlamalıyız,"** şeklinde konuştu.

Enflasyonla mücadele ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikalarına da değinen Ardıç, bankanın Aralık 2024'te başlattığı faiz indirim sürecini sonlandırdığını hatırlattı.

Sanayiciler olarak, Nisan ayında 250 baz puanlık bir indirimle politika faizinin %40 seviyesine düşeceğini beklediklerini ifade eden Ardıç, **"Yeni ekonomi yönetiminin başlattığı dezenflasyonist programla 22 aydır enflasyonla mücadele ediyoruz. Hem yüksek enflasyon hem de yüksek faizin yarattığı olumsuz koşullarda ayakta kalmaya çalışıyoruz. Enflasyonda düzelmeyle birlikte faizlerin de makul seviyeye gelmesini umuyorduk, ancak maalesef yeniden başlangıç noktasına döndük,"** değerlendirmesinde bulundu.

Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi gerektiğine işaret ederek, küresel gelişmelerin Türkiye'ye küresel üretim merkezi olma fırsatı sunduğunu, ancak krediye erişim zorluğu ve yüksek maliyetlerin sanayicileri zorladığını vurguladı.

**GIDA ENFLASYONU VE TARIMSAL ÜRETİM**

Gıda enflasyonuna da değinen Ardıç, bu sorunun sadece ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal istikrar, halk sağlığı ve sosyal adalet gibi alanları da etkileyen çok boyutlu bir sorun olduğunu ifade etti.

Toplumsal refahı derinden etkileyen gıda enflasyonunun kontrol altına alınması gerektiğini belirten Ardıç, **"Gıda arzının mutlaka güvence altına alınması gerekiyor. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve korunması, gıda arzının sağlanması açısından hayati öneme sahip,"** dedi.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.