BBVA: TCMB, Enflasyon Görünümüne Temkinli Yaklaşıyor

BBVA: TCMB, Enflasyon Görünümüne Temkinli Yaklaşıyor
İspanyol bankacılık devi BBVA, TCMB'nin faiz oranlarını sabit tutarak enflasyon görünümüne dair temkinli bir yaklaşım sergilediğini belirtti. BBVA'ya göre, Temmuz ayında yaşanabilecek geçici enflasyon artışlarına rağmen, enflasyonun temel dinamikleri sınırlı kalacak. TCMB, parasal sıkılaştırma ve makro ihtiyati tedbirlerle ekonomiyi desteklemeye devam edecek.

İspanyol bankacılık devi BBVA, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz oranlarını sabit tutma kararını ve bu kararın arka planını yorumladı. BBVA'nın açıklamalarına göre, TCMB, faiz oranlarını %50 seviyesinde tutarak "bekle-gör" stratejisini sürdürdü. Banka, Temmuz ayında enflasyonda geçici bir artış yaşanabileceğini belirtiyor, ancak enflasyonun temel dinamiklerinin sınırlı kalacağını öngörüyor.

TCMB'nin Stratejik Kararları

TCMB'nin faiz kararının ardından, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla ek makro ihtiyati tedbirlerle kararlı bir duruş sergilemeye devam edeceği ifade ediliyor. Son günlerde, TCMB'nin döviz kredilerindeki aylık kredi büyüme tavanını %2'den %1,5'e düşürdüğü biliniyor. Ayrıca, TCMB'nin TL likiditesini sterilize etmek için döviz ve altın swap ihaleleri düzenleyebileceği de gündemde.

Enflasyon Görünümündeki Güncellemeler

BBVA'nın değerlendirmesine göre, Temmuz ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz faktörleri ile yönetilen fiyatlar ve vergilerdeki ayarlamalar nedeniyle aylık enflasyonda geçici bir artış olabilir. Ancak, çekirdek enflasyonun trendindeki artışın sınırlı olacağı öngörülüyor.

Yurt içi talebin yavaşlamış olmasına rağmen, enflasyonun yüksek seviyelerde kaldığı belirtiliyor. Parasal sıkılaştırmanın etkileri göz önüne alındığında, TCMB'nin enflasyondaki kalıcı bozulma riskine karşı şahin bir yaklaşım benimsemeye devam edeceği ifade ediliyor.

BBVA, Temmuz ayının geçici etkilerinin ardından enflasyon eğiliminin iyileşmeye devam edeceğini ve yılı %43 seviyelerinde yıllık enflasyonla kapatacağı öngörüsünde bulunuyor. Sabitlenmemiş orta vadeli enflasyon beklentileri, enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler oluştururken, 2024'ün son çeyreğinde sınırlı faiz indirimlerini içeren kısa vadeli faiz oranı beklentileri de yukarı yönlü eğilim gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.