Borsa Çakıldı: Dolar ve Altın Zirvede! İşte Piyasalardaki Son Durum

Borsa Çakıldı: Dolar ve Altın Zirvede! İşte Piyasalardaki Son Durum
Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşler, yatırımcıların dikkatini çekti. Peki, borsadaki bu dalgalanmanın arkasında yatan nedenler neler? Dolar ve altın fiyatları nasıl etkilendi? İşte tüm detaylar...

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yeni haftaya yüzde 6,72'lik düşüşle 9.769,69 puandan başladı. Endeks, önceki kapanışa göre 703,79 puan gerileyerek yatırımcılar üzerinde olumsuz bir etki yarattı.

Sektör endekslerinde değer kaybı

Pazar günü işleme açılan borsa, bankacılık endeksindeki yüzde 7,79 ve holding endeksindeki yüzde 5,97 değer kaybıyla dikkat çekti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en fazla kaybı bankacılık endeksi yaşadı.

Borsa İstanbul’un kapanışı

Cuma günü düşüş eğilimi gösteren BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,01 azalışla 10.473,47 puandan tamamladı. Borsa İstanbul, BIST 100 endeksindeki kayıpların yüzde 7’yi aşması nedeniyle Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girdiğini duyurdu. Bu durum, pay piyasasındaki tüm sıralardaki işlemlerin geçici olarak ikinci kez duraklamasına yol açtı. Borsa İstanbul, bu konuda Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla açıklama yaptı.

image-72.png

Borsa neden düşüyor?

Küresel piyasalar, ABD'deki resesyon endişelerinin hızla güçlenmesinin ardından haftaya tarihi bir düşüş baskısıyla başladı. ABD'de resesyon endişesi, Asya piyasalarında tarihi bir düşüşe neden olurken, Japon pay piyasalarında düşüş yüzde 13’ü, Güney Kore'de ise yüzde 8,5'i aştı.

Teknik açıdan beklentiler

Analistler, bugün yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise Avrupa ve ABD'de açıklanacak hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile Avro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Sentix yatırımcı güven endeksinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.450 ve 10.400 puanın destek, 10.700 puanın direnç konumunda olduğunu kaydettiler.

En sert düşüş Japonya hisselerinde

Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) geçtiğimiz hafta yaptığı faiz artırımı, bankanın bundan sonra faiz artış döngüsüne girmiş olabileceği yönündeki fiyatlamayla Japonya pay piyasalarında satış baskısını derinleştirdi. Nikkei 225 endeksinde cuma günü yüzde 5,8 ile başlayan düşüş eğilimi bugün de devam etti. Nikkei 225 endeksi yüzde 12,40 düşerek 31 bin 458 puana geriledi ve bu düşüş 1987’den bu yana en sert düşüş oldu. Endeksteki vadeli işlemlerde devre kesici çalışarak işlemler durduruldu. Güney Kore'de Kosdaq endeksi rekor düşüş kaydetti. Nasdaq 100 endeksi vadelilerinde düşüş yüzde 6'ya ulaştı.

altin-fiyatlari-ne-kadar.jpg

Dolar ve altın fiyatları ne kadar oldu?

Diğer yandan dolar/TL ve gram altın tarafında zirveler yenilendi. Türkiye piyasalarının açılışının ardından dolar 33,3647 TL’ye kadar yükselirken, gram altın ise zirvesini 2657 liraya taşıdı.

5Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.