Bungalovdaki Gizli Kamera Skandalına Avukattan Tepki: Yasal Boşluk Vurgusu
Sakarya Sapanca'da "turistik" amaçlı bir bungalovda gizli kamera bulunması skandalı sonrası toplumda yaşanan infial, yüksek çözünürlükte görüntü ve ses kaydı yapabilen bu tür cihazların temin edilme süreciyle ilgili daha önce de yaşanan tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Türkiye'nin en ünlü ticaret sitelerinde "gizli kamera" başlığı altında tüketiciye sunulan ürünlerin çeşitliliği ve özellikleri bu korkunun hiç de yersiz olmadığını gözler önüne serdi. E-ticaret sitelerinde gizli kameraların fiyatlarının 300 TL'den 12 bin TL'ye kadar değiştiği görüldü. Konuyu değerlendiren avukat Yaren Erdem, "Bu tür cihazların satın alınma süreciyle ilgili yasal bir boşluk var," dedi.
Hürriyet'ten Salim Uzun'a konuşan bilişim, teknoloji ve yapay zekâ alanında çalışmalar yürüten avukat Yaren Erdem, "Biz bu tür olayları daha önce de yaşadık. Maalesef bu tür cihazların satın alınma süreciyle ilgili yasal bir boşluk var. Ve birçok alanda hatta kreşlerde bile oyuncakların içine bu tür cihazların konulduğunu görebiliyoruz. Elbette daha çok günübirlik evlerde bu cihazların kullanıldığını ve ele geçen görüntülerin 'Dark Web' gibi ortamlarda satıldığını biliyoruz. Hatta ve hatta bu görüntüler +18 içerikli sitelerde yayınlanıyor" dedi.
Gizli kamera ile görüntü ve ses kaydı yapan kişilerin özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin hukuka aykırı biçimde ele geçirme suçunu işlediğini kaydeden Erdem şöyle devam etti:
"Aslında bu sorun tüm dünyada var ancak bazı ülkelerde bu cihazlara bu kadar kolay ulaşmak mümkün değil. Ticaret Bakanlığı bu ürünlerle ilgili özel bir sınıflandırma yapabilir. Başına böyle bir olay gelen kişi de öncelikle en kötü senaryoyu göz önüne alarak cihazın fotoğraf ve videolarının çekmesi daha da önemlisi tesis yönetiminden önce kolluk kuvvetine haber vermesi gerekiyor. Aksi takdirde suç unsurları ortadan kaldırılabilir."
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.