Çocuklarınız Sanal Bağımlı Olmasın

Çocuklarınız Sanal Bağımlı Olmasın
Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Özcan Palavan, son yıllarda artar sanal bağımlılık konusunda anne ve babalara uyarıda bulundu.Son yıllarda çocuklar ve gençlerde dizi film, sosyal medya ve oyun bağımlılığı arttı....

Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Özcan Palavan, son yıllarda artar sanal bağımlılık konusunda anne ve babalara uyarıda bulundu.

Son yıllarda çocuklar ve gençlerde dizi film, sosyal medya ve oyun bağımlılığı arttı. Anne babalar bilinçli bir tutum içinde olmadıklarından çocuklar ilkokul birinci sınıftan itibaren dizilerle yaşamakta, oyun karakterlerine göre davranışlarda bulunmaktadırlar.  Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özcan Palavan , Dizi filmlerin, sosyal medya ve oyun bağımlılığının çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Palavan, Filmlerde işlenen konularla çocukların, yaşının ötesinde duyguları çok önceden duymasına neden olduğuna işaret etti. Bir takım olumsuz tutumun normal olarak görüldüğü, popüler film karakterlerinin olumsuz örnek oluşturacak davranışların çocuklara şirin geldiğini, bunun, çocukların rollere sempatiyle bakmalarına neden olduğunu söyledi. Hırsızlık, şiddet, zararlı alışkanlıklar, kadına yönelik şiddet, çarpık ilişkilerin, çocuklar tarafından gayet normal davranışlar olarak algılamalarına neden olduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Palavan şöyle devam etti:

“Ayrıca şiddet ve korku içerikli film izleyen çocuklar, filmde gördüğü sahnelerin etkisinden aylarca çıkamadıklarını anlatmaktalar. Çocukların ruh sağlığı gelişimlerinde ne kadar olumsuz etkisi olduğu konusunda bilimsel araştırmalar vardır. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 2015 yılında kuruma gelen şikâyetlerin 11 bin 613 adeti şiddet içerikli yayınlardan dolayı yapıldığını açıkladı. Ortaokulda okuyan ergenlik dönemindeki çocuklar dizi filmdeki karakterlerden etkilenmeleri daha yoğun olmaktadır. Ergenlik dönemi kişilik oluşumunun ve duygusal iniş çıkışların yoğun olduğu dönemdir, bu dönemde çocuk etrafındaki kişilerden kendisine model almakta ve o kişinin davranışlarını kopyalamaktadır. Dizide izlediği karakterle kendini özdeşleştiren, özendiği oyuncunun konuşmalarını esprilerini hayatında kullanan birçok çocuk gözlemliyorum. Bu özdeşleşme anne babaların istemeyeceği bir durumdur.

Velilere tavsiyelerde bulunan Palavan, anne babaların, özellikle ilkokul ve ergenlik döneminde dizi filmlere karşı çok seçici olmaları gerektiğini söyleyerek şunları ifade etti: "Kendi beğenileri yönünde takip ettikleri dizilerin çocuğun gelişimine nasıl bir etkisi olacağı konusunda şüpheci olmaları gerekmektedir. Bu sadece bir film diye düşünülmemelidir. Haftada üç beş dizi takip eden bir aile, evde çocuğuyla birlikte istenmeyen birçok sahneyi görmektedir. Anne babalar izlenecek filmleri sınırlamalı, yaşına uygun olumsuz örnek oluşturmayacak diziler belirlenmelidir. Çocuklarla alternatif, birlikte zaman geçirme yolları bulunmalıdır. Zekâ oyunları, kitap okuma vb. etkinlikler belirlenerek çocukların sosyal ve psikolojik gelişimleri desteklenmelidir. Dizi izlenirken iletişim yok denecek kadar azdır. Ve böylelikle zaman, çocuğa hiçbir katkı sağlanmadan tüketilmektedir. Birlikte oynanacak bir zekâ oyunu çocuğun anne babasıyla ilişkilerine ve sosyal duygusal gelişimine son derece fayda sağlayacaktır. Evde televizyonsuz da güzel vakit geçirilebildiğini çocuklarımıza ve kendimize göstermeliyiz.”

Basın Bülteni

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.