Dijital Eşitsizlik Gelecek Yüzyılda Ülkemizi Bekleyen En Büyük Risk
Doç. Dr. Örgür Arun, gelecek yüzyıllarda ülkemizi bekleyen en önemli risklerden birinin, dijital ortamdaki eşitsizlik olduğunu belirtirken, en önemli fırsatının da beşeri semayesi olduğunu belirtti.
Amerika Birleşik Devletleri tarafından her yıl verilen ve uluslararası alanda liderliği ve öğrenim yetkinliğini öne çıkaran geç akademisyenlere verdiği 'Rising Star Early Career Faculty Award: Yükselen Yıldız' ödülüne layık görülen ve Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Özgür Arun gelecek yüzyıllarda, TÜİK tarafından açıklanan ülkemizi bekleyen fırsatlar ve riskler verilerini değerlendirdi. Bu kapsamda dijital eşitsizlik konusunu ele alan Arun, bu riskin, gelecek yüzyılda ülkemizi etkileyecek olan en önemli risklerden biri olduğunu belirtirken, en önemli fırsatın ise beşeri sermaye olduğunu dile getirdi. Şimdiden yavaş yavaş geçilmeye başlanan ve gelecek yüzyıllarda daha da sık kullanılacak olan dijital ortam, sadece eğlence amaçlı olarak kullanılmasının yanı sıra, artık maddi gelir kapsı ve kamusal işlerin halledildiği ortam olarak karşımıza çıkıyor. E-Devlet sisteminin, bunun önemli bir örneği olduğunu ifade eden Doç Dr. Arun şu açıklamalarda bulundu:
"Ama bizi bir risk bekliyor. Nüfusumuzun büyük kısmının teknoloji kullanımı çok düşük. Dijital eşitsizlikte önce teknolojik cihazlara sahip olmaya, sonra da bunların kullanım düzeylerine bakılıyor. Dijital eşitsizlik daha çok yaşlılar ve daha düşük eğitimliler, yoksullar için risk oluşturuyor. İki yaş grubunda yoksulluğun daha fazla olduğunu görüyoruz. Bunlar yaşlılar ve çocuklar. Resmi rakamlara göre 15 yaşın altında yüzde 24 olan yoksulluk oranı, yaşlılarda yüzde 16."
Önümüzdeki dönemlerde dijital ortama önemli yatırımların artacağını belirten Doç. Dr. Arun, bu yatırımların yapılmasından önce, dijital eşitsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini savundu. Bu durumun önüne geçilebilmesi ve ülke genelinde dijital eşitliliğin sağlanması için haneleri altyapısında geliştirmeler yapılması gerektiğini belirten Doç.Dr. Arun, Türkiye'de yaşlıların internete ulaşamadığını belirterek, özellikle Karadeniz, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadınların internete ulaşamadığını aktardı.
Büyük Çoğunluk Cep Telefonu Kullanıyor
TÜİK verilerini açıklayan Arun, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
"Türkiye'deki hanelerin yüzde 72'sinde masaüstü bilgisayar yok. Hanelerin yüzde 60'ında da dizüstü bilgisayar yok. Türkiye'deki hanelerin yarısından fazlasında bilgisayar yok. Evde en az bir yaşlı var ise hanelerin yüzde 73'ünde dizüstü bilgisayar yok. Çünkü yoksullar daha yaşlı ve daha eğitimsiz bırakılmışlar. Yaşlılık, yoksulluk ve düşük eğitim bir araya geldiğinde eşitsizlik daha da artıyor. Türkiye'deki hanelerin yüzde 96'sında cep telefonu var. Evde yaşlı var ise bu oran yüzde 90'lara düşüyor. Yaşlı yoksa hanede yüzde 1'inde cep telefonu yok."
5haber.com | Adana
DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.