Eğitim Kurumlarında Yönetici Atama Şartları Değişiyor! EKYS Tek Başına Yeterli Olmayacak

Eğitim Kurumlarında Yönetici Atama Şartları Değişiyor! EKYS Tek Başına Yeterli Olmayacak
2025 yılı itibarıyla eğitim kurumlarına yönetici seçme sürecinde, sadece EKYS puanı yeterli olmayacak. Artık yeni düzenlemelerle adaylardan yönetici yetiştirme programına katılmaları ve başarılı olmaları istenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim kurumlarına yönetici seçme sürecinde EKYS sınavının tek kriter olma durumunu değiştirdi. 2025 yılından itibaren geçerli olacak bu yeni sistem, eğitim kurumlarına atanacak müdür ve müdür yardımcıları için daha kapsamlı bir değerlendirme süreci getirecek. Peki, yeni yönetici atama kriterleri neler ve süreç nasıl işleyecek?

Yönetici Yetiştirme Programı Zorunluluğu

Yeni sistemde, eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa atanacak adaylar, Akademi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına katılmak zorunda olacak. Bu programa alınacak adaylar, yazılı ve/veya sözlü sınavlarda 60 ve üzeri puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre belirlenecek. Eğer her iki sınav birlikte yapılırsa, adayların başarı puanı yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanacak.

Sınav Başarı Kriteri

Yönetici yetiştirme programına katılan adaylar, programın sonunda yapılan yazılı sınavda 60 ve üzeri puan aldıklarında başarılı sayılacak. Başarı puanına göre sıralanan adaylar, kendi tercihlerine de dikkat edilerek, vali onayıyla yönetici olarak görevlendirilecekler.

Görev Süresi Sınırlaması

Yeni yönetmelik, atanan yöneticilerin aynı kurumda görev yapabileceği süreye de kısıtlamalar getiriyor. Buna göre, yöneticiler dört ders yılı için görevlendirilecek ve aynı eğitim kurumunda en fazla sekiz ders yılı görev yapabilecekler. Bu süre sonunda, yöneticilerin başka bir kurumda veya aynı kurumda yeniden atanabilmeleri, Bakanlıkça belirlenecek başarı ölçütlerine göre değerlendirilecek.

Başarı Ölçütleri ve Yeniden Görevlendirme

Yeniden görevlendirilme süreçlerinde adayların başarıları, Bakanlıkça belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecek. Bu ölçütler, atamaların özlük hakları, terfi ve kazanılmış hak yönünden etkili olmayacak. Böylece atamalarda daha şeffaf bir yapı oluşturulması amaçlanıyor.

Uygulanacak Sınavlar ve Yönetmelik Detayları

Yöneticilerden istenecek şartlar, yeniden görevlendirme kriterleri, Akademi tarafından verilecek eğitimler ve sınavlar gibi konular Bakanlık tarafından çıkarılacak bir yönetmelik ile belirlenecek. Bu yönetmelik, adayların yönetici pozisyonlarına atanabilmeleri için uymaları gereken tüm detayları içerecek.

5haber / 5haber.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.