Eskişehir Barosu, Siyanürlü Madencilik Konusunda Halkın Bilgilendirilmediğini ve Sürecin Şeffaf Yürütülmediğini İddia Etti

Eskişehir Barosu, Siyanürlü Madencilik Konusunda Halkın Bilgilendirilmediğini ve Sürecin Şeffaf Yürütülmediğini İddia Etti
Eskişehir Barosu, Alpagut ve Atalan mahallelerindeki siyanürlü maden projesine karşı çıktı. Baro temsilcisi, projenin çevreye zarar vereceğini belirterek, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Cengiz Holding'e karşı direniş devam ediyor. Eskişehir halkı, doğaya ve yaşama sahip çıkacaklarını dile getiriyor.

Eskişehir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Mihalgazi ve Tepebaşı ilçelerine bağlı Alpagut ve Atalan mahallelerinde yapılmak istenen siyanürlü altın-gümüş madeni projesine karşı açıklama yaptı. Baro Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen açıklamada konuşan Komisyon Başkanı Av. Özlem Özsakçı, 9 Nisan’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda düzenlenen İDK (inceleme değerlendirme komisyonu) toplantısında baro olarak yer aldıklarını ve bilimsel-hukuki itirazlarını sunduklarını belirtti. Toplantı sonrası ÇED sürecinin durdurulduğunu ancak bu kararın kesin olmadığını, şirketin eksiklerini tamamlayarak süreci yeniden başlatabileceğini ifade etti.

Eskişehir'de Cengiz Holding'e karşı direniş sürüyor: "Doğanın ve yaşamın talanına izin vermeyeceğiz!"

Evrensel'in haberine göre, Özsakçı, proje sürecinde ciddi usulsüzlükler yaşandığını dile getirerek, “Halka anlatılan proje ile İDK’ye sunulan proje aynı değil. Proje değişmiş ama halk bilgilendirilmemiştir. Bu durum sürecin şeffaflıktan uzak yürütüldüğünü gösteriyor” dedi.

Bilecik’in İnhisar ilçesi ile Mihalgazi merkezinde duyuru yapılmadığını, halkın toplantılara katılamadığını belirten Özsakçı, baro temsilcilerine söz verilmediğini, dilekçelerinin alınmadığını ve toplantı tutanaklarının kendilerine verilmediğini de aktardı.

Eskişehir Barosu ayrıca 16 Nisan’da yapılacak başka bir İDK toplantısında, Çanakkale’den Eskişehir Kaymaz’a taşınmak istenen 2,7 milyon ton cevherle ilgili projeye de itiraz edeceklerini bildirdi. Açıklamada, planlanan maden projelerinde sağlık etkilerinin dikkate alınmadığı ve çevresel etkilerin kümülatif biçimde değerlendirilmediği vurgulandı. Özsakçı, “Bu projeler halkın değil, sermayenin yararına planlanıyor. Baro olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.