Ev Sahipleri ve Kiracılara Artık Zorunlu Oldu
6 Şubat tarihinde gerçekleşen iki deprem sonrasında on binlerce yurttaş hayatını kaybetmiş, yüz binlerce insan yaralanmıştı. Deprem sonrasında yeni kararların alınması bekleniyor. Bu kararların başında ise depreme dayanıklı evler bulunmakta.
Türkiye’de ev satın alırken malzemeler, kolanları dayanıklıları gibi temel detaylar göz ardı edilmeye başlandığı deprem sonrasında görüldü. Artan fiyatlar karşısında vatandaşlar uygun fiyatlı evleri tercih ediyor. Ülkede başlatılan seferberlik sonrasında ise birçok yapının depreme dayanıklı olmadığı görüldü.
Sertifika Geliyor
Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda yayınlanan yönetmelikte "Can ve mal güvenliğini teminen, imar plânına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak ve yapı denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek" ifadelerine yer verildi.Söz konusu kanuna baktığımızda kimlik ile ilgili, "Bu kanun kapsamında denetlenerek tamamlanan yapıların teknik ve genel bilgilerine, Bakanlıkça farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle, hem yapı sahibi ve ilgili vatandaşlarca hem de kamu görevlileri tarafından ulaşılması amacıyla yapıya asılan sertifikayı ifade eder"
Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise yaptığı açıklamada ‘’Bina kimlik belgeleri 2021 yılının Nisan ayı itibari ile uygulamaya geçti ve bu yıl yaklaşık 100 bin binanın bu kapsamda sisteme geçmesini hedefliyoruz’’ diye eklemişti.
Belirtilen levhaların tanımlarıyla ilgili olarak da “Yangın, deprem vb. afet anlarında binaya yerleştirilen etiketlerdeki bilgilere RFID okuyucu vasıtasıyla her düzlemde uzak bir mesafeden ulaşılarak, bina kat planları, yapının genel verileri ve yapıda ikamet eden vatandaş bilgileri gibi kısa zamanda erişilmesi hayati önem sağlayan bilgilere erişilmesine imkân sağlayacak" denildi. Önümüzdeki süreçte işlemlerin başlanması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.