Fındık fiyatları TMO'nun müdahalesi ile yüzde 6,5 arttı ama üretici yüzde 4'ü anca görebildi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından son dönemdeki gıda fiyat değişimi yayınlandı. Aylık araştırmalar sonucu açıklanan fiyat artış oranlarında en çok zam patatese gelirken, önceki ay 9 lirayı aşan sivri biber fiyatlarında yüzde 70'ten çok düşüş yaşandı. Fındık fiyatlarındaki artış ise yüzde 6.52 seviyesinde kaldı.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, Nisan ayında markette 36 ürünün 20’sinde, üreticide ise 32 ürünün 20’sinde fiyatların gerilediğini veya değişmediğinin altı çizilerek, "Markette 16 üründe, üreticide 12 üründe fiyat artışı, markette 13 üründe, üreticide 11 üründe fiyat düşüşü oldu. Fiyat, markette 7, üreticide ise 9 üründe değişmedi" ifadelerine yer verildi.
Fiyatlardaki Artış Tablosu
Nisan ayında market fiyatlarında maydanoz, kuru kayısı, kuru üzüm, süt, mısırözü yağı, toz şeker ve tavuk eti fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşünün yüzde 71.56 ile en fazla sivri biberde meydana geldiğini bildiren Bayraktar, şöyle açıkladı:
"Mart ayı sonunda ortalama 9 lira 95 kuruşa kadar çıkan sivri biber fiyatları, hasat edilen üründeki artış nedeniyle, Nisan sonunda 2 lira 83 kuruşa kadar düştü.
"Sivri biberdeki fiyat düşüşünü;
yüzde 45.76 ile salatalık,
yüzde 43.52 ile patlıcan,
yüzde 30.91 ile kabak,
yüzde 22.06 ile yeşil soğan,
yüzde 9.09 ile marul,
yüzde 7.91 ile yumurta,
yüzde 4.32 ile karnabahar,
yüzde 3.99 ile yeşil mercimek,
yüzde 2.45 ile kırmızı mercimek,
yüzde 1.48 ile pirinç,
yüzde 0.60 ile Antep fıstığı,
yüzde 0.17 ile kuru incir izledi.
"Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 37.24 ile patateste görüldü.
Patatesteki fiyat artışını;
yüzde 34.13 ile domates,
yüzde 29 ile pırasa,
yüzde 24.77 ile havuç,
yüzde 18.07 ile limon,
yüzde 16.13 ile kuru soğan,
yüzde 14.87 ile ıspanak,
yüzde 13.02 ile lahana,
yüzde 6.96 ile kuru fasulye,
yüzde 6.52 ile iç fındık,
yüzde 5.91 ile nohut,
yüzde 5.81 ile ayçiçeği yağı,
yüzde 3.023 ile dana eti,
yüzde 2.25 ile kuzu eti,
yüzde 0.55 ile elma,
yüzde 0.40 ile zeytinyağı izledi."
Üretici fiyatlarındaki değişim
Nisan ayında üretici fiyatlarında, pırasa, marul, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru incirde değişim olmazken, sivri biberin yüzde 79.37 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürün olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Sivri biberdeki fiyat düşüşünü;
yüzde 70.90 ile patlıcan,
yüzde 67.21 ile kabak,
yüzde 63.22 ile salatalık,
yüzde 33.97 ile yumurta,
yüzde 23.08 ile maydanoz,
yüzde 20.12 ile yeşil soğan,
yüzde 14.29 ile kuru soğan,
yüzde 5.38 ile lahana,
yüzde 4.68 ile fındık,
yüzde 0.53 ile kuru üzüm izledi.
"Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 63.56 oran ile patateste görüldü.
Patatesteki fiyat artışını;
yüzde 51.53 ile domates,
yüzde 25.95 ile limon,
yüzde 20.48 ile havuç,
yüzde 17.95 ile ıspanak,
yüzde 8.33 ile kuru kayısı,
yüzde 4.71 ile karnabahar,
yüzde 4.28 ile kuzu eti,
yüzde 3.94 ile dana eti,
yüzde 3.36 ile zeytinyağı,
yüzde 1.75 ile Antep fıstığı,
yüzde 0.93 ile süt izledi."
5haber.com | Ankara
DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.