Fındık üreticisinin külleme ile başı yine dertte

Fındık üreticisinin külleme ile başı yine dertte
Fındıkta külleme hastalığı tekrar baş gösterdi. Külleme hastalığının tekrar meydana gelmesi, üreticileri tedirgin ediyor. İşte fındıkta külleme ile ilgili yapılan son açıklama.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta son dönemlerin rahatsız eden hastalığı küllemenin etkilerini göstermeye başladığını belirterek, üreticileri zirai mücadele yapılması konusunda uyardı.

Üreticilerin külleme hastalığı ile mücadele konusunda gerekli bilgileri Ziraat Odası Tarım Danışmanları ile Gıda, Tarım ve İl Müdürlüğü yetkilerinden alabileceklerini belirten Karan, bölgede 2013 yılından bu yana bahçeleri tehdit altına alan külleme hastalığının etkilerinin, bu yıl iklim şartlarından dolayı son 10 gündür baskın bir şekilde görülmeye başladığını kaydetti. Karan, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ziraat Odası olarak eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla üreticilere ulaşmaya çalıştık. Ancak iklim şartlarından dolayı üreticiler yeterince koruyucu zirai ilaçlama yapmadı. Şu anda fındık bahçeleri yüksek risk altında. Üreticilerin tavsiyelere uyarak tedavi edici ve besleyici ilaçları arazilerde uygulamaları gerekiyor. Mutlaka ilaçlama yapılmalı. Çünki yapılmayan bahçelerde dökülme, kuruma ve gelişimde gerileme görülüyor" ifadelerini kullandı.

Fasulye Fiyatları Fındık Fiyatını Geçti

Fasulyenin fındığa göre daha çok kazandırdığını, fındık fiyatının 10 TL’nin altında seyretmesi nedeniyle ilçede üreticilerin alternatif ürünlere yöneldiğini de vurgulayanAkkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, şöyle devam etti:

“Akkuş şeker fasulyesinin değerini verebilecek şuanda bir fasulye yok. Damak zevki, erken pişmesi, kabuksuz olması gibi birçok farklı özelliği bulunuyor. Şu anda Türkiye'de fasulyede en geçerli marka bizim fasulyemiz. Böbrek şeklini andıran, beyaz renkli, kendine has tadı, aroması ve kokusu olan fasulyenin organik üretimini yapacağız. 2 bin üreticimizden 600’ü organik üretim yapıyor. Organik fasulyeye Avrupa’dan 35 TL’den talep var. Organik olarak Avrupa’ya ilk fasulye ihracatımızı bu yıl yapacağız. İhracatla ilgili sözleşmemiz hazır, imzalar atılacak. İlk etapta 100 ton organik fasulye ihraç etmeyi planlıyoruz. Yıllık 400 ton fasulye üretmeyi planlıyorduk ancak sulama sorunu nedeniyle 300 ton civarında üretim yapabiliyoruz. Sulama problemini aşamadığımız için üretim maalesef bu seviyeden yukarı çıkmıyor.”

Son dakika haberlerinden, gündem haberlerinden, yerel haberlerden, ekonomi haberlerinden, gelişmelerden ve daha fazlasından anında haberdar olmak için 5haber.com adresini takipte kalın.

5haber.com  | Ankara

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.