Fındıkta külleme ve kozalak akarı ile ilgili önemli uyarılar ve tavsiyeler geldi

Fındıkta külleme ve kozalak akarı ile ilgili önemli uyarılar ve tavsiyeler geldi
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, katıldığı bir görüşmede yaptığı açıklamasında fındıkta külleme ve kozalak akarı hastalıklarına değinerek bu konuda önemli uyarılarda bulundu. Hastalığın giderilmesi için de ilaç ve zamanında müdahalenin öneminden bahseden Yılmaz'ın açıklamaları haberimizin devamında.

Son dönemlerde fındık üreticilerinin en çok yakındığı durumlardan biri olan külleme sorunu ile ilgili Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz'dan bazı uyarılar geldi. Yılmaz, kozalak akarı ve küllemede zamanında yapılan mücadelenin altını çizerek, "Bugünlerde yapacağımız kükürtlü mücadeleyle hem külleme hem de kozalak akarı hastalığını bertaraf etmiş olabiliriz." ifadelerine yer verdi.

Altınordu'nun Terzili Mahallesinde bulunan bir fındık bahçesinde incelemelerde bulunan Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, bazı açıklamalarda bulundu. Külleme ve kozalak akarının fındık bitkisine verdiği zarar hakkında konuşan Yılmaz, zamanında yapılan müdahalenin öneminden bahsetti.

Fındıkta kozalak akarının verimi düşürdüğünü dile getiren Yılmaz, "Fındık kozalak akarlarına karşı iki türlü mücadele yöntemi var. Birincisi mekanik yani elle mücadele, ikincisi ise ilaçlama ile mücadele yöntemi. Kış döneminde dallar yapraksızken, tomurcuklar kabarmaya başladığında kozalak akarlarıyla mücadele başlamalı. Çiftçilerimiz mart ayı gibi beliren kozalakları elleriyle koparabilir. Kopardıkları kozalakları bahçeye atmaları gerekiyor. Çünkü kozalaklarda yararlı akarlar da var. Bu kozalakların kesinlikle yakılmaması gerekiyor. O nedenle nisan sonu mayıs başı gibi bir haftalık süreçte bunlarla ilaçlı mücadele yapılması gerekiyor." sözlerini söyledi.

Sıcaklıklar Artınca Külleme de Baş Göstermeye Başladı

Kemal Yılmaz, açıklamasının devamında, "Külleme hastalığı yaprakların üzerinde öncelikle toz şeklinde belirir. Bu da zaman içerisinde fındıkta fotosentezi olumsuz etkilemek suretiyle oluşan tanenin randımanını düşürdüğü gibi daha ciddi boyutlarda da zararlara neden olabilmekte. Külleme hastalığı da verim düşüklüğüne sebep olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Külleme ile Mücadele

Külleme hastalığı ile mücadelede ilk şartın bahçe budamasının düzgün yapılması olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bahçelerde aşırı sıklık varsa o sıklığın giderilmesi gerekmektedir. İkinci olarak ise dip sürgünlerinin güzel bir şekilde yapılması. Yani bahçe içerisinde hava sirkülasyonunun iyi şekilde sağlanmış olması gerekiyor." diye konuştu.

Bütün bunlara rağmen bahçelerde külleme hastalığının devam ettiğini gören üreticilerin bu ay içerisinde ilaçlama mücadelesi yapması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, bu dönem yapılacak ilaçlı mücadelenin külleme hastalığının önüne büyük oranda geçeceğine dikkati çekti.

Yılmaz, külleme ve kozalak akarına karşı sulandırılmış kükürt kullanılması önerisinde bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünlerde yapacağımız kükürtlü mücadeleyle hem külleme hem de kozalak akarı hastalığını bertaraf etmiş olabiliriz. Üreticilerimiz lütfen çağrılarımıza kulak versin ve bu hastalıklara karşı mücadeleyi zamanında ve etkin şekilde yürütsün. Hiçbir üreticimiz 'yapmasak da olur' şeklinde bir yaklaşım ortaya koymasın. Fındık bizim milli ürünümüzdür ve bu ülke için son derece önem arz etmektedir."

Yılmaz, üreticilerin ilçe müdürlüklerine uğramaları durumunda kendilerine her türlü teknik desteğin verileceğini, bunun için bilgi almak isteyen tüm üreticileri beklediklerini sözlerine ekledi.

5haber.com  | Ankara

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.