Günlük 20 Bin Şırdan Tüketen Adana'da Şırdan Kıtlığı Yaşanıyor (Şırdan Nedir Nasıl Yapılır?)
Adana yöresinin sevilen lezzeti şırdan dolmasına olan talep her geçen gün hızla artıyor. Son dönemlerde popüler olan şırdan dolması, Adana'da her gece yaklaşık olarak 20 bin civarında tüketiliyor. Öte yandan Adana'da küçükbaş hayvan kesiminin azaldığı dönemde şırdan kıtlığı yaşanıyor, küçük tezgahlar şırdan bulamıyor.
Şırdan Nedir , Nasıl Yapılır?
Küçükbaş hayvanların midesinin bir bölümü olan 'şırdan' her hayvanda bir adet bulunuyor. Bu nedenle Türkiye'de kesilen tüm küçükbaş hayvanların midesi Adana'ya gönderiliyor. Bol suyla yıkandıktan sonra pirinç, salça, kimyon, pul biber, kıyılmış kuyruk yağı ve iç yağından oluşan harçla doldurulan şırdan, büyük tencerelerde en az 2 saatlik süre ile pişiriliyor.
Kıtlık Yaşanıyor
Türkiye'nin tüm şırdanlarının Adana'ya getirilmesine rağmen, zaman zaman kesimlerin azalması nedeniyle 'kıtlık' yaşanıyor. Bu dönemlerde özellikle küçük tezgahlar, satacak şırdan bulamıyor. Sektörün eskileri, iç savaş çıkmadan önce Suriye'den de her gün şırdan getirildiğini ancak son yıllarda bunun mümkün olmadığını anlatıyor.
Kentin çeşitli yerlerine dağılmış yaklaşık 200 tezgahta tanesi 5-6 lirası arası satılan mumbar lezzetine yakın bir tadı olan şırdan, üzerine pul biber ve kimyon atılarak sıcak servis ediliyor. Akşam saatlerinde başlayan satışlar paçacılarda olduiğu gibi sabahın ilk ışıklarına kadar devam ederken, meşhur şırdancıların önünde uzun kuyruklar oluşuyor.
Öte yandan önceki yıllarda Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi, 5 aylık bir araştırma yürütüp farklı yerlerden 31 şırdan dolması örneği topladı. Yapılan incelemede ise insana zarar verecek mikrop bulunamadı. Adanalıların şırdana olan ilgisi her geçen yıl artarken satışların iyi olması satıcı ve üreticileri sevindiriyor.
Adana haberleri için tıklayın
5haber.com | Ankara
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.