HDP'li Vekiller Neden Tutuklandı? 6-8 Ekim'de Neler Yaşandı?
3 Kasım'ı 4 Kasım'a bağlayan gece düzenlenen operasyonlarla yakalanan ve savcı karşısına çıkartılan HDP'li 11 Milletvekili'den 9'u hakkında tutuklanmaları kararı alındı.
Tutuklananlar
Düzenlenen operasyonlarla gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, HDP Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, HDP Mardin Milletvekili Dürsel Yıldırım, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında tutuklama kararı alındı. HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ve Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer hakkında ise adli kontrol şartı ile serbest bırakılmaları kararı alındı.
Milletvekilleri Neden Tutuklandı?
Geçtiğimiz aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığında büyük tartışmalar ve spekülasyonlarla kabul edilen HDP'li Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasından sonra, Cumhuriyet Başsavcılıkları, yukarıda isimleri belirtilen Milletvekillerini, 6-8 Ekim olayları sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermeye davet edildi. Cumhuriyet Savcılıkları tarafından yapılan bu çağrıya uymayan ve ifade vermeye gitmeyen Milletvekilleri, Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından çıkartılan yakalama kararları ile adliyelere getirildi. Emniyet ekipleri tarafından eş zamanlı ve gece yarısı yapılan operasyonlar gözaltına alınan HDP'li 11 Milletvekili, savcı karşısına çıktı. Savcılıkta alınan ifadelerin ardından 9 Vekil hakkında tutuklanmaları kararı alınırken 2 vekil hakkında da adli kontrol şartı ile serbest bırakılma kararı alındı.
6-8 Ekim'de Neler Yaşandı?
Kobani eylemi olarak da adlandırılan olayda, IŞİD güçlerinin, Kürt halkının yaşadığı Kobani'yi kuşatması üzerine YPG militanları, silah nakli yapmak ve IŞİD'e karşı direnmek için Türkiye sınırlarında kendilerine bir koridor açılmasını ve bu koridordan silah naklinin yapılmasını istedi. Ancak dönemin Hükumeti, YPG'nin bu istediği kabul etmedi ve silah nakli için Türkiye sınırlarında bir koridor açmanın mümkün olmadığını belirtti. Hükumetin aldığı bu karara tepki göstermek amacıyla HDP Merkez Yürütme Kurulu 6 Ekim'de bir karar aldı ve 'halkımızı sokağa çıkmaya davet ediyoruz' çağrısı yaptı. HDP'nin bu çağrısı ile sokağa çıkıldı. Ancak bu protestolar, bir yerden sonra silahlı çatışmalara dönüştü.
HDP'nin çağrısı ile sokağa dökülen halkın başlattığı silahlı çatışmalar YDH-H üyelerinin öncülüğünde başlamış, ardından sırayla HÜDA-PAR ile ülkücülerin de katılması ile birlikte büyümüştür.
Silahlı çatışmalarda 46 kişi hayatını kaybederken 682 kişi de yaralandı. Öte yandan 323 kişi hakkında da tutuklama kararı alınırken 1113 bina da olaylardan zarar gördü ve birçok ATM ile işyeri yağmalandı.
5haber.com | Ankara
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.