HSYK'nın Yapısı Nasıl Değişecek , HSYK'nın yeni adı ne olacak , Seçimler nasıl olacak?

HSYK'nın Yapısı Nasıl Değişecek , HSYK'nın yeni adı ne olacak , Seçimler nasıl olacak?
Referandum sonrasında anayasada yapılan değişiklikler yakın zamanda yürürlüğe girecek. Bu düzenlemelerin başında ise Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısında yapılacak değişiklik olacak. İşte HSYK'da yapılacak olan değişikliklerin tüm detayları.

16 Nisan günü gerçekleşen referandum geride kaldı ve milli irade, anayasa değişikliği için Evet dedi. Sonucun kesinleşmesinin ardından anayasa değişikliğinin bazı hükümleri, 2019 yılı gelmeden önce yürürlüğe girecek.

Bunlardan ilk olarak yürürlüğe girecek olan değişiklik, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili değişiklik kısa süre içinde yapılacak. HSYK'nın adı, anayasa değişikliği ile birlikte değişecek. HSYK'nın yeni adı HSK olacak. Değişikliğe göre HSK üye sayısını 22'den 13'e düşürülecek.

Anayasa değişikliği ile 13'e indirilecek olan HSK üyelerinin 4'ünü Cumhurbaşkanı, 7 üyesini ise Türkiye Büyük Millet Meclisi seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından 30 gün içinde seçilecek.

Anayasada değişiklik yapılmasını ön gören kanun teklifinin halk oylamasında kabul görmesi sonucu en ciddi değişikliklerden biri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda yapılacak. 2010 yılında yapılan değişiklik ile 7'den 22'ye çıkarılan HSYK üye sayısı, yeni anayasa ile 13'e indirilecek. Genel Kurul ve Üç Daire şeklinde çalışması ön görülen HSYK'nın yeni sistemde adı Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değiştirilecek ve 13 üyeden oluşacak. 13 üyeden oluşacak olan HSK, genel kurul ve iki daire şeklinde çalışmalarına devam edecek. HSK kurul başkanı yine Adalet Bakanı olacak ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulun doğal üyesi sayılacak.

2010 yılında seçimler ile ilgili HSK'ya getirilen seçim sistemi de yeni sistem ile kaldırılacak. Kurulun üç üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcıları arasından, bir üyesi, birinci sınıf olup birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hakim ve savcıları arasından cumhurbaşkanı tarafından, üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, üç üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından TBMM tarafından seçimi yapacak.

Milliyet Gazetesinde yer alan habere göre öğretim üyeleri ve avukatlardan seçilen üyelerden en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması şartı aranacak. HSY üyeleri, 4 yıllık süre ile seçilecek ve bu üyeler, üye süresi bittikten sonra tekrar seçilebilecek.

5haber.com  |  Ankara

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.