Imf'den Türkiye'ye Dezenflasyon Çağrısı: Süreç Hızlanmalı

Imf'den Türkiye'ye Dezenflasyon Çağrısı: Süreç Hızlanmalı
IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini yukarı yönlü revize ettiklerini açıkladı. 2023'ün ikinci yarısındaki güçlü büyüme ivmesinin devamı, bu revizyonda etkili oldu. Kammer, tarifelerin ve belirsizliklerin olumsuz etkilerini telafi eden bu artışın önemine dikkat çekti.
İşte düzenlenmiş haber metni:

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisinin büyüme performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, geçen yılın ikinci yarısında gözlemlenen güçlü büyüme ivmesinin, 2024 yılı büyüme tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesinde etkili olduğunu belirtti.

IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde Avrupa bölgesi ekonomilerine dair düzenlenen basın toplantısında konuşan Kammer, Türkiye ekonomisine dair soruları yanıtladı.

BÜYÜME BEKLENTİLERİ VE REVİZYON

Kammer, **"Büyüme performansında gördüğümüz, 2024'ün ikinci yarısındaki güçlü ivmenin bir devamı niteliğinde. Bu durum, büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesine yol açtı. Bu küçük bir artış olsa da, tarifelerin ve belirsizliklerin görünüm üzerindeki olumsuz etkisini telafi etmesi açısından önem taşıyor,"** şeklinde konuştu.

ENFLASYONLA MÜCADELE VE MALİ POLİTİKA

Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerlediğini ve ekonomi ekibinin dezenflasyon programını uyguladığını belirten Kammer, **dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini** ve bunun için daha sıkı bir makroekonomik politika bileşiminin gerekliliğine vurgu yaptı. Bu politika bileşiminin temelinde ise **daha sıkı bir maliye politikasının** yattığını ifade etti.

Kammer, **"Enflasyonu düşürme çabası ne kadar uzarsa, ekonomi o kadar uzun süre kırılgan ve öngörülemeyen şoklara açık kalır. Bu nedenle dezenflasyon programının hızlanması gerekiyor ve bunun temel taşı daha sıkı bir maliye politikası,"** dedi.

IMF, 22 Nisan'da yayınladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini hafif yukarı yönlü revize ederken, gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini ise sabit tutmuştu.

Raporda, Türkiye ekonomisi için büyümenin 2025'te yüzde 2,7 ile dip yapması ve para politikasındaki son değişiklikler sayesinde 2026'da yüzde 3,2'ye yükselmesi bekleniyor.

IMF, ocak ayında yayımlanan tahminlerde, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyüyeceğini öngörmüştü.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.