İstanbul Üniversitesi’nden büyük başarı! Türkiye’de ilk kez ışığın bile ulaşamadığı yere inmeyi başardılar
Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Topaloğlu, “Türkiye’de ilk kez sualtı robotu kullanarak bu canlıları görsel olarak kayıt altına alırken, aynı zamanda görüntüleri analiz ederek bir sonuca ulaşmaya çalışacağız.” dedi. Topaloğlu, bu projeyle dalış yapılamayan derinliklerde yaşayan toplulukların anlaşılmasına çalıştıklarını belirtti.
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan grup, “ROV” adı verilen robotik su altı inceleme aracını bir çok kez Marmara Denizi’nin 200 metre altında, ışık görmeyen bölümlerine inmeyi başararak görüntü aldı ve burada bulunan canlıların izlenmesine olanak sağladı. Ayrıca ROV, robotik uzuvları sayesinde zemindeki canlılardan örnekler toplamayı da başardı. İstanbul Üniversite’sideki bilim insanları tarafından geliştirilen bir ışık ölçme cihazı ile Marmara Denizi’nin derinliklerinde ışık testleri yapıldı. Bu çalışmanın gelecekteki çalışmalara öncülük etmesi planlanıyor.
Uzun yıllardır Marmara Denizi’nde mercanlar ile bilimsel araştırmalar yapan Doç. Dr. Nur Eda Topçu ise, bu proje hakkında "Buradaki mercanlar gerçekten çok özel. Adalar bölgesinde, Marmara'nın güneyinde sırtımızda 40 metre derinliği tüple dalıp eşsiz mercan topluluklarını tespit ediyor, izliyor, sağlık durumlarını takip ediyoruz. Bundan daha ötesinde ne olduğunu merak ediyoruz. 50 metre ve altında hangi mercanlar var, kaç metrede yaşıyorlar ve bu mercanlara hangi süngerler, hidroidler eşlik ettiğini tespit edebilmek için bu projeyi oluşturduk” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.