İstifa Eden İşçi Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Alır (2017 Kıdem Tazminatı Tablosu)
Kıdem tazminatı, son dönemlerde ülkemizde en çok tartışılan ve çözülmesi gereken sorunların başında geliyor.
Bağkurluların ve memurlar haricindeki diğer işçilerin yararlanabildiği kıdem tazminatı, bir bakıma işçi ile işveren arasında imzalanan sözleşme görevi görmektedir. Kıdem tazminatı almak için bir işçinin, sigortasının başladığı günden itibaren bulunduğu iş yerinde en az 1 yıl çalışması gerekmektedir. Kıdem tazminatı her 1 yıl için alınan ücretin bir aylık brüt kısmı üzerinden hesaplanır. Kıdem tazminatının üst limiti ise 2017 yılı itibariyle 4 bin 426 Türk lirası olarak belirlendi.
İstifa Eden Kıdem Tazminatı Alır mı?
Fazla mesai ndeniyle işten ayrılan bir işçi de kıdem tazminatı alır. Ayrıca işverenin ahlak dışı, kötü niyetli ve eksik para ödemesi gibi durumlar nedeniyle işten ayrılan bir işçi de kıdem tazminatı alır.
Bir işçi istifa etmesi durumunda kıdem tazminatı alamaz. Ancak işçi (erkekler için) askerlik hizmeti için işten ayrılıyorsa kıdem tazminatı alır. Evlenecek olan kadın işçiler ise 1 yıl içinde ayrılırsa kıdem tazminatı alabilecek. Öte yandan bir işçi, emeklilik primini tamamlayıp yaşı beklemek işten ayrılıyorsa kıdem tazminatı alır.
Kıdem Tazminatı Tablosu
Bakan Müezzinoğlu'ndan Kıdem Tazminatı Reformu Açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı ile ilgili, “Aslında işçinin hakkı, 10 yıl, 20 yıl sonra işverenin cebinde olmamalı. Yani 10 yıl ve 20 yıl sonrasının koşullarını kimse bilemez. Bugün çok iyi olan bir işverenimiz, yarın zor durumda olabilir. Kocaeli’nde böyle bir konu oldu. Üstelik o işyerinde sendika var. İşveren, işler bozulunca ‘Kıdem tazminatını ödeyecek durumum yok’ dedi. İşçiler de bize kıdem tazminatıyla ilgili geliyor. Kıdem tazminatı, hakkaniyetli, sürdürülebilir, güvenilir olmalı ve tarafların cebinde olmamalı. Onun gücü, onun yasayla verilen fonda veya yeni yapılacak yapıda olmalı. Bu yıl çalışma hayatının en önemli reformlarından birini kıdem tazminatıyla sağlayacağız. Başardığımızda çalışanla çalıştıran arasında hukuk birbirine güvene dayalı olmalı. ‘O beni, ben onu istismar ediyorum’ değil, herkes daha iyinin, başarının peşinde olmalı. Sağ ve sol ayak nasıl sağlıklı gidiyorsa, işçi ve işveren arasındaki hukuk da bu kadar hakkaniyetli olmalı. Bize de düşen bu arada iyi hakemlik yapmak, güçlü, adil hakemlik yapabilmek. İnşallah bunu da yapma gayreti içerisinde olacağız.” açıklamalarında bulundu.
Taşeron haberlerinden, işçi haberlerinden, son dakika haberlerinden, gündem haberlerinden, ekonomi haberlerinden ve daha fazlasından anında haberdar olmak için Facebook sayfamızı beğenebilir ve grubumuza üye olabilirsiniz.
Facebook Sayfası için TIKLAYINFacebook Grubu için TIKLAYIN
5haber.com | Ankara
Kaynak: Posta
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.