Merkez Bankası Faizi Neden %50'de Tuttu? TCMB Faiz Ne Zaman Düşecek?

Merkez Bankası Faizi Neden %50'de Tuttu? TCMB Faiz Ne Zaman Düşecek?
TCMB, bugün yaptığı açıklama ile faizi %50'de tuttuğunu açıkladı. Peki faiz ne zaman düşecek, faiz neden sabit?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayında da politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Bu karar, piyasaların genel beklentileriyle paralellik gösterdi. Merkez Bankası'nın bu kararını etkileyen başlıca faktörler arasında enflasyon verileri, yurt içi talepteki yavaşlama ve küresel ekonomik gelişmeler yer alıyor.

Faiz Neden %50'de Tutuldu?

Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 49,38'e gerileyerek 14 ayın en düşük seviyesine indi. Ancak Merkez Bankası, enflasyonun düşüş hızında belirsizliklerin olduğunu ve fiyatlama davranışlarının hala dezenflasyon süreci için bir risk teşkil ettiğini belirtti. Özellikle hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor.

Yurt içi talepteki yavaşlama, enflasyon üzerindeki baskıyı azaltıcı yönde etkili oluyor. Merkez Bankası, üçüncü çeyrekteki göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını gösterdiğini ifade etti.

Küresel ekonomideki belirsizlikler ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki volatilite, Merkez Bankası'nın kararlarını etkileyen diğer önemli faktörler arasında yer alıyor.

Merkez Bankası, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruyor. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri orta vadeli hedef olan yüzde 5'e yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürüleceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.