Milattan Önce 3. Yüzyıldan Mesaj Var
Antik Antiochea kentinin bilinmeyen bir kısmı İplikpazarı mevkiinde yapılan teleferik inşaatında bulunmuş ve "Kurtarma Kazırları" başlatılmıştı. 2012 yılında başlatılan bu kazılarda yeni bir mozaik bulundu. Türkiye'de eşi olmayan bir mozaik olduğunu belirten kazı başkanı Arkeolog Demet Kara "Türkiye’de eşi olmayan bir mozaik. İtalya’da buna benzer bir mozaik var. Ama bu daha geniş kapsamlı. Milattan önce 3. yüzyıla ait olması açısından önemli" dedi.
Arkeolog Kara, "Antiocheia, çok önemli zengin bir şehirdir. O dönemde kentte mozaik okulları ve Antiocheia’ya özgü darphaneler var. Gaziantep’teki Zeugma, burada yetişen ustaların yetiştirdiği kişiler tarafından yapılmış bile olabilir. Antiocheia mozaikleri dünya çapında önemli mozaikler. Kazı alanındaki taş döşeli cadde, Kurtuluş Caddesi’nden gelen Antik Roma yoluna paralel olarak uzanmakta. Bu konuda bilimsel danışmanımız olan Mustafa Kemal Üniversitesinden Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Pamir’in Antiocheia Kenti üzerine bilimsel çalışmaları var." şeklinde konuşarak Antiochea kentinin önemine de vurgu yaptı.
Antioch kentinin o dönemlerde dünyanın Roma ve Konstantinopolis (İstanbul)'dan sonra üçüncüğ büyük kenti olduğu biliniyordu. Nüfusu bazı kaynaklara göre 600 bin civarına dayandığı belirtilen Antioch kenti, 13 Aralık 115 yılında meydana gelen bir deprem ile terkedilmeye başlanmıştı. Dünyadaki ilk sokak aydınlatmasının da bulunduğu Antioch kentinde bulunan bu eserin toplumsal olarak nüfusun artışından dolayı insanlar üzerinde etkili olmaya başlayan huzursuzluğun giderilmesi üzerine bir uyarı olduğu düşünülüyor.
Kaynak: CNN Türk, Al Jazeera Türk ve Arkeolojihaber.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.