Sahte Deprem Uyarı Uygulamalarına Dikkat!

Sahte Deprem Uyarı Uygulamalarına Dikkat!
TÜKONFED, deprem sonrası artan sahte deprem uygulamalarına karşı vatandaşları uyardı. Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, bu uygulamaların hem dijital hem de fiziksel güvenliği tehdit ettiğini belirterek, "Deprem korkusu kadar dijital güvenliğimiz de önemli" dedi. Baki, erken uyarı sistemlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, deprem felaketinin ardından artan sahte deprem uygulamaları konusunda vatandaşları uyardı. Baki, **"Deprem korkusu kadar tehlikeli olan şey, dijital güvenliğimizdir. Dijital güvenliğiniz, fiziksel güvenliğiniz kadar önemlidir"** diyerek, bu tür uygulamaların yol açabileceği risklere dikkat çekti.

Baki, özellikle deprem sonrası bilgi arayışının arttığı bu dönemde, kötü niyetli kişilerin sahte "deprem erken uyarı" uygulamaları geliştirerek vatandaşları tuzağa düşürmeye çalıştığını belirtti. Bu uygulamaların hem dijital hem de fiziksel güvenlik açısından ciddi tehlikeler barındırdığını vurgulayan Baki, önemli uyarılarda bulundu.

SAHTE UYGULAMALARA DİKKAT!

Baki, "Deprem sonrası ortaya çıkabilecek erken bilgi uyarı sistemleri hakkında dikkatli olmalıyız. Bu sistemler, depremi saniyeler hatta dakikalar öncesinde uyardığını iddia ediyor. Dünyada bu şekilde çalışan örnekler mevcut ancak bizim dikkat etmemiz gereken, reklamlarla kendilerini pazarlamaya çalışan sahte uygulamalar" dedi.

Deprem erken uyarı sistemlerinin çalışma prensibini açıklayan Baki, telefonlardaki ivmeölçer sensörlerinin küçük sarsıntıları algılayabildiğini ve bu sayede milyonlarca cihazın mobil sismik sensör ağına dönüştürülebildiğini söyledi. Birden fazla cihazın aynı bölgede sarsıntı algılaması durumunda, verilerin merkezi bir sisteme iletilerek değerlendirildiğini ve yıkıcı deprem tanımına uygun sarsıntılar tespit edildiğinde, o bölgedeki cihazlara anında uyarı gönderildiğini belirtti.

Ancak Baki, sahte deprem uygulamalarının sadece yanlış bilgi yaymakla kalmayıp, çoğu zaman telefonlara zararlı yazılım bulaştırdığını vurguladı. Bu tür uygulamaların kamera, mikrofon ve konum gibi hassas verilere erişebildiğini, kullanıcıları sahte bildirimlerle reklamlara yönlendirerek gelir elde etmeyi hedeflediğini ve hatta telefonlara sahte yazılımlar yükleyerek kişisel verileri ele geçirmeyi amaçladığını söyledi.

TÜRKİYE'DE DEVLET DESTEKLİ SİSTEM YOK

ABD ve Japonya'da devlet destekli deprem uyarı sistemleri bulunduğunu hatırlatan Baki, "ABD'de ve Japonya'da, devletin kurduğu yer altındaki sismik ölçer cihazlar; cihazlara, bilgisayarlara ve telefonlara bu uyarıyı iletmekte. Ancak Türkiye'de henüz böyle bir sistem mevcut değil" şeklinde konuştu.

Devlet tabanlı erken uyarı sistemlerinin Türkiye'de henüz aktif olmaması nedeniyle, anında bildirim verdiğini iddia eden uygulamalara temkinli yaklaşılması gerektiğini vurgulayan Baki, uygulamaların talep ettiği izinlerin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Konum, mikrofon, rehber ve dosya erişimi gibi izinleri gereksiz yere isteyen uygulamalardan uzak durulması gerektiğini belirten Baki, "Telefonumuzdan konum, ses, video, mikrofon gibi izinleri kısıtlamakta yarar var. Ancak bildirimleri ve konumu açık bulundurmamız gerekiyor ki gelen bildirimin olduğumuz yere ve bize ulaşması gerekmekte" uyarısında bulundu.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.