S&P ve IMF'den Türkiye Ekonomisi Raporu Açıklaması Geldi

S&P ve IMF'den Türkiye Ekonomisi Raporu Açıklaması Geldi
Uluslararası Kredi Derecelendirme Şirketi şirketi Standard & Poor's (S&P) ile Uluslararası Para Fonu (IMF)'den Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirme ve öngörü açıklamaları geldi. İşte o açıklamalar.

Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin notunda değişim yaptı ve 'negatif olarak değerlendirdiği Türkiye ekonomisinin notunu 'durağan' olarak değiştirdi.

S&P, 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe teşebbüsünün hemen ardından 18 Temmuz'da, politik ayrışmanın arttığı ve kurumsal denetimin zayıflık gösterdiği gerekçelerini öne sürerek, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe indirerek "BB+'dan, BB düzeyine düşürmüş" ve notun "durağan" olan görünümünü de "negatif"e çekmişti.

IMF'den Türkiye Açıklaması

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisi hakkında bazı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 seviyesinin altında gerçekleşeceğini belirten IMF yetkilileri, enflasyonunda 2016 ile 2017 yıllarında yüzde 8 civarında seyredeceğini belirtti. Öngörülerde bulunan IMF yetkilileri, ayrıca işsizlik düzeyindeki artışın devam edeceğini belirtirken, Türkiye'yi bu konuda önlem almaya davet etti.

19-31 Ekim tarihleri arasında Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren ve gerçekleştirdikleri ziyarette, İstanbul'da özel sektör ile mesleki kuruluş temsilcileri ile bir görüşme gerçekleştiren IMF yetkilileri, bu görüşmelerden yola çıkarak bir rapor hazırladı.

Hazırladıkları raporu kamuoyu ile paylaşan IMF, raporunda, "Türk ekonomisi bugüne kadar bir çok şoka karşı dayanıklılık gösterdi ancak artan politik belirsizlik, turizm gelirlerindeki sert düşüş ve yüksek şirket borçluluğu ekonomiye zarar veriyor... Mevcut para politikası duruşu ekonominin yavaşladığı dönemde enflasyonu sınırlama ihtiyacını dengeliyor, bu duruş daha fazla gevşeme yapılmadan korunmalı" denildi ve şu uyarılar yapıldı:

"Mevcut para politikası duruşu, hala hedefin üzerinde seyreden enflasyonun düşürülmesi ihtiyacı ile yavaşlayan ekonomik görünüm arasında bir denge gözetmektedir. Elverişli dış koşullar şu ana kadar yardımcı olmuştur; fakat dış finansman ihtiyaçları yüksek seyretmeye devam etmekte ve mali alanı sınırlamaktadır. Bununla birlikte, kamu maliyesinde bir miktar gevşeme ekonomiyi desteklemek için uygun olacaktır. Makro-ihtiyati tedbirler döviz kuru riskini azaltmak için güçlendirilmelidir."

5haber.com  | Ankara

DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.