TGC, İBB Operasyonu ve İnternet Kısıtlamalarına Tepki Gösterdi: Hukukun Üstünlüğünden Vazgeçmeyin

TGC, İBB Operasyonu ve İnternet Kısıtlamalarına Tepki Gösterdi: Hukukun Üstünlüğünden Vazgeçmeyin
TGC, Ekrem İmamoğlu'nun ve 84 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili hukuka uygun davranılması ve gazetecilerin haber alma, haber verme özgürlüğünün engellenmemesi çağrısı yaptı. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü vurgusu yapılan açıklamada, gazetecilerin soruşturmayı takip ederken yaşadığı zorluklar da dile getirildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 84 kişinin gözaltına alınmasıyla başlayan soruşturma sürecinde hukuka uygun davranılması ve gazetecilerin haber alma, haber verme hakkının engellenmemesi çağrısında bulundu.

TGC Yönetim Kurulu, 19 Mart 2025’te yaşanan gelişmelerin Türkiye’de demokrasi adına önemli bir kırılma noktası olabileceğini vurguladı. Açıklamada, seçimle gelen siyasetçilerin seçimle gitmesi gerektiği belirtilirken, hukukun üstünlüğünden ve demokrasi ilkelerinden vazgeçilmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

TGC, soruşturmayı takip eden gazetecilerin internet trafiğinin yavaşlatılması nedeniyle ciddi zorluklar yaşadığını, böylece vatandaşların da bilgilendirilme hakkının engellendiğini ifade etti. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in “terör ve örgütlü suçlar soruşturmalarına ilişkin yayınların incelendiğine” dair açıklaması da “basın kuruluşlarına yönelik bir tehdit” olarak nitelendirildi.

Açıklamada, Gezi süreci kapsamında “Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” iddiasıyla gözaltına alınan TGC üyesi ve Halk TV yorumcusu İsmail Saymaz’ın mesleğini yapmasının engellendiği belirtilerek, bu suçlamanın kabul edilemez olduğu vurgulandı ve Saymaz’ın bir an önce serbest bırakılması istendi.

TGC, Gezi sürecinde gazetecilerin ağır baskı gördüğünü, bunun yeniden gündeme getirilerek medya kuruluşlarının hedef alındığını ifade etti. 13 yıl öncesine dayanan bu soruşturmaların, iktidar ve muhalefet arasındaki çekişmede gazetecilere yönelik yeni bir baskı aracı olarak kullanılmasından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, iktidara “gazetecilere yönelik haksız gözaltı uygulamalarından vazgeçme, temel hak ve özgürlükleri koruma ve Anayasa’ya uygun davranma” çağrısında bulundu ve “Gazetecilik suç değildir” mesajını yineledi.

 

 

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.