Tuncel Kurtiz’in 3. Ölüm Yıl Dönümü

Tuncel Kurtiz’in 3. Ölüm Yıl Dönümü
Usta sanatçı Tuncel Kurtiz'in aramızdan ayrılışının 3. yıl dönümü. 27 Eylül 2013 tarihinde aramızdan ayrılan Tuncel Kurtiz'i sevgi saygı ve özlemle anıyoruz.

Tuncel Kurtiz'in 3. Ölüm yıl dönümünü rahmetle, saygıyla ve özlemle anıyoruz… 

1936 doğumlu olan Kurtiz, tiyatro ve sinema hayatına çok şey kazandırdı. Hem bize kendisini kazandırdı. Hem sinemaya bir usta kazandırdı. Kurtiz her ne kadar, "Ustalığı kabul etmiyorum. Ustalık zanaatta olur, ama sanatla olmaz. Sanatçı bildiğini tekrar eden değil, kendini yeni baştan yaratan ve daima arayandır. Talebe olmayı tercih ederim." Dese de o tiyatronun ve sinemanın ustadır. O bu ülkenin ağabeyi, arkadaşı, dostu, babası, dayısıdır. Bu ülke Tuncel Kurtiz'i unutmadı, unutmaya da niyeti yok!

Tuncel Kurtiz'in Yer Aldığı Sinema Filmleri: Çirkin Kral (1966), Umut (1970), Otobüs (1974), Nehir (1977), Sürü (1978), Bereketli Topraklar Üzerinde (1979), Ağrı'ya Dönüş (1993), Tabutta Rövaşata (1996), Işıklar Sönmesin (1996), Hoşçakal Yarın (1998), Şellale (2001), İnat Hikayeleri (2003), Yaşamın Kıyısında (2007), Güz Sancısı (2008)

Kurtiz'in Yer Aldığı Televizyon Dizileri: Alacakaranlık (2003) "Alairbey Bozoğlu", Hacı (2006) "Hacı Hayrullah Gesili", Kara Duvak (2007) "Haşim Mevlütoğlu", Asi (2007) "Cemal Ağa", Ezel (2009) "Ramiz Karaeski", Muhteşem Yüzyıl (2012) "Ebu Suud Efendi".

Tuncel Kurtiz, Ezel (2009 - 2011) televizyon dizisinde Ramiz Karaeski karakterine hayat vermiştir. Bu karakter herkes tarafından beğenilmiş ve Tuncel Kurtiz'in "Ramiz Dayı" seslendirmeleri ve sözleri dönemin damgasını vurmuştur.

Yeri geldi gençlere, 'Yeğen' diye hitap edip hayat tavsiyeleri verdi. Biz ondan çok şey öğrendik. Bu ülke Tuncel babadan, dayıdan çok şey öğrendi.

"Cesurun bakışı korkağın kılıcından keskindir yeğen!" 

"Değişmek zordur yeğenim ama bazen. Aynı adam olmak daha zordur." 

"Güç gizden gelir yeğen!"

"Hesap görmek, hesap etmekten zordur yeğenim." 

"Kadere inanan insan tesadüfe inanmaz. Tesadüfe inanan adamsa kaderini kendi elinde tutamaz."

Tuncel Kurtiz'in Söylediği Birkaç Söz

"Sanatçı, çağının yansıtıcısıdır. Ama nasıl yansıtır? Mesele orada. Duvarıma yazdığım yazı şuydu: Aktaramadığım şey gereksizdir. Mutlaka aktarmak isterim."

"Yarın unutulacaktır, televizyon şöhreti. Yeni diziler gelip, götürecektir onu. Beni en ufak şekilde etkilemiyor; alkışlar, gürültüler, fotoğraf çektirmek istenmesi. Yarın unutulacağını, çok iyi biliyorum. Ben nereden geldiğimi biliyorum; Anadolu yollarının tozunu yuttum, sırtımda kalas taşıdım, dekor taşıdım. Valiler, belediye başkanları beni yemeğe beklerdi, gitmezdim; önce kamyona yüklerdim, son malzemeyi. Kısacası, bu şöhretin bana kazandırdığı, fazladan hissettirdiği bir şey yok."

Tuncel Kurtiz’in Aldığı Ödüller:

  • Altın Koza Film Festivali (2008) Usta Oyuncu Ödülü,
  • İtalya Taormina Film Festivali (2008) Sanat Ödülü,
  • Yeşilçam Ödülleri (2008) Yaşamın Kıyısında filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü,
  • Berlin Film Festivali (1986) Gümüş Ayı ödülü,
  • Altın Portakal Festivali (1994) Bir Aşk Uğruna filmi ile en iyi yardımcı erkek oyuncu,
  • Sadri Alışık Ödülleri (2002) Şellale filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu

Sevgi ve Saygıyla... Büyük Çınar "Tuncel Kurtiz"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.