Tüpraş İşçileri, Yüzde 28'lik Zam Teklifini Reddederek Eylem Başlattı

Tüpraş İşçileri, Yüzde 28'lik Zam Teklifini Reddederek Eylem Başlattı
Koç Holding’in TÜPRAŞ işçilerine yaptığı yüzde 28 zam teklifi nedeniyle Aliağa, İzmit, Kırıkkale ve Batman rafinerilerindeki işçiler eylemde. Petrol-İş Sendikası, haftalık eylemlerin devam edeceğini duyurdu. TİS görüşmelerinde tıkanma yaşanıyor.

Koç Holding’in TÜPRAŞ işçilerine yüzde 28 zam ve 3 yıllık sözleşme teklifine karşı Aliağa, İzmit, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde çalışan işçiler iş bıraktı. Petrol-İş Sendikası, eylemlerin haftaya yayılarak süreceğini açıkladı.

TÜPRAŞ’ta devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkanma noktasına geldi. Koç Holding’in ilk altı ay için yüzde 28 zam ve üç yıllık sözleşme teklifi, işçilerin tepkisine neden oldu. Petrol-İş Sendikası’nın kararıyla dört rafineride işçiler sabah vardiyalarına başlamadan önce fabrika önünde eyleme geçti.

İşçiler, haftanın beş günü sabah saat 10’a kadar üretimi durduracak. Gece vardiyası ise saat 10’a kadar çalışmaya devam edecek. Rafineri önlerinde düzenlenen eylemde sık sık “Geçinemiyoruz” sloganları atıldı.

Evrensel'in haberine göre, Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, rafineri önünde toplanan işçilere hitap ederek, müzakerelerin Koç Holding’in tutumu nedeniyle sona erdiğini söyledi. Toptan, şu ifadeleri kullandı:

“Bizi yıllardır ‘aileyiz’ diyerek kandırdılar. Ama TÜPRAŞ işçisinin geldiği nokta ortada. Fazla mesai yapmadan geçinemeyen bir işçiden söz ediyoruz. TÜPRAŞ işçisinin bordrosu şişirilmeden gösterilsin, gerçek ortaya çıksın.”

Toptan, TÜPRAŞ’ın 23 Nisan için planladığı çocuk etkinliğine de değinerek, “Biz çocuğumuza hakkımızla çok daha fazlasını alırız. Sen bize hak ettiğimizi ver” dedi.

Eyleme katılan bir TÜPRAŞ işçisi, ekonomik koşulları şöyle özetledi:

“Aldığımız maaş 35 bin TL’ye kadar düştü. Aliağa’da en düşük kira 25 bin TL. Nasıl geçinelim? Fazla mesaiyle maaşımızı anca üçe katlayabiliyoruz. Koç Holding bize ‘bütçemiz yok’ diyor. Türkiye’nin en çok kazanan şirketlerinden birinin bütçesi yoksa kimin var?”

İzmit Rafinerisi’nde konuşan Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetiş de “Bu işçi hokkabaz değil, şapkadan tavşan çıkaramaz. TÜPRAŞ’ta işçi zarar ettiriyorsa o zaman dışarıdan işçi getirin” diyerek işverenin yaklaşımına tepki gösterdi.

Petrol-İş üyesi işçilerin temel talebi; sözleşmenin 2 yıllık olması ve ilk altı ayda yüzde 73 oranında zam yapılması. İşçiler, Yüksek Hakem Kurulu’na gidilmesini istemediklerini belirtiyor ve sürecin 2019’daki gibi sonuçlanmaması için eylemlerin dozunun artması gerektiğini savunuyor.

Bazı işçiler, eylemlerin görünürlüğünün artırılması gerektiğini vurguladı:

“Bu, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri. Ancak ulusal basında sesimiz duyulmuyor. Sendikanın bu mücadeleyi medyada daha görünür hale getirmesi gerek.”

Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü de yaptığı yazılı açıklamada, Koç Holding’in teklifini eleştirerek işçilere destek çağrısı yaptı:

“Bugün başlatılan eylemler, işçilerin iradesiyle sürdürülmeli. 1 Mayıs, TÜPRAŞ işçilerinin toplu sözleşme mücadelesinin kürsüsü haline getirilmelidir.”

 

 

 

 

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.