Uzmanı Uyardı: Ağustos Ayında Eyyam-ı Bahur Sıcakları Geliyor
"Eyyam-ı bahur sıcakları kapıda"
İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, ağustos ayında beklenen eyyam-ı bahur sıcaklıklarının etkili olacağını belirterek, "Bu yıl sıcaklıklar yüksek olacak ancak Doğu Akdeniz'de yaşanacak alçak basıncın etkisiyle bazı bölgelerde yağışlar görülebilir" dedi. Türkiye'nin dünyanın en hızlı ısınan ve iklim krizinin en şiddetli yaşandığı bölgelerden biri olduğuna dikkat çekti.
"Sıcaklık rekorları kırılıyor"
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye son 13 aydır özellikle Ege Bölgesi'nde sıcaklık rekorları kırıyor. Prof. Dr. Tağıl, "Geçen yıl haziran ayından itibaren dikkat çeken sıcaklık artışları, bazı bölgelerde mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktı" ifadelerini kullandı. Bu artışların devam etmesi, Türkiye'deki iklim koşullarını daha da zorlaştırıyor.
"Ülke genelinde kuraklık alarmı"
Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığı 17,15 derece ile rekor kırdı. Tağıl, "Daha önceki rekor 16,8 derece ile 12 Ağustos 2016'da kaydedilmişti. Türkiye'de yeterli yağış alamayan bölgeler, yüksek sıcaklıklarla birlikte kuraklık alarmı veriyor. Ülke genelinde kuraklık en şiddetli seviyeye ulaşmış durumda." dedi.
"Eyyam-ı bahur dönemi"
Prof. Dr. Şermin Tağıl, yaz mevsiminin en sıcak ve bunaltıcı günleri olan Eyyam-ı Bahur'un 31 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında yaşanacağını belirtti. "Temmuz sonunda bir miktar rahatlayan ülkemiz, ağustosun ilk haftasında tekrar sıcak hava dalgasının etkisi altında kalacak. Bu yıl, sıcaklıkların yüksek olmasının yanı sıra Doğu Akdeniz'de beklenen alçak basınç nedeniyle kısmen yağışlı geçme olasılığı da mevcut." dedi.
Bu sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar, orman yangınlarını kaçınılmaz hale getiriyor. Diğer yandan, şiddetli yağışlar bu yazın başında öngörüldüğü gibi etkili oldu ve olmaya devam ediyor. Türkiye'de hava koşullarında yaşanan bu aşırılıklar, mevsim normallerinin üzerinde yaşanan sıcaklıkların ve atmosferin nem tutma kapasitesinin artmasının bir sonucu. Isınan yeryüzü, yağmur bulutlarının oluşmasına neden oluyor. Türkiye'ye kuzeybatıdan ve kuzeyden giren serin hava kütlesi ile sıcak hava kütlesinin karşılaşması, yağmur, dolu veya sağanak şeklinde yağışlara yol açıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.