Ekonomiye Güven Azalırken Ekonomist Sönmez'den Kritik Uyarı: 19 Mart'a Dikkat!

Ekonomiye Güven Azalırken Ekonomist Sönmez'den Kritik Uyarı: 19 Mart'a Dikkat!
TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi Mart ayında 4,2 puan azalarak 96,6'ya geriledi. İktisatçı Mustafa Sönmez, bu düşüşün nedenini 19 Mart İBB operasyonlarına bağlayarak yetkililere "Akıllanın" çağrısında bulundu. Endeksin 100 eşik değerinin altına düşmesi dikkat çekti.

Türkiye ekonomisine olan güven, TÜİK'in açıkladığı son verilere göre belirgin bir düşüş gösterdi. Ekonomik Güven Endeksi'ndeki bu sert gerileme, ekonomistlerin dikkatini çekti. İktisatçı Mustafa Sönmez, düşüşün nedenini 19 Mart'ta gerçekleşen İBB operasyonlarına bağlayarak yetkililere çağrıda bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ait Ekonomik Güven Endeksi'ni kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, nisan ayında endeks %4,2 oranında azalarak 96,6 seviyesine geriledi. Bu düşüş, endeksi eşik değer olan 100'ün altına çekti ve genel ekonomik duruma ilişkin karamsarlığı işaret etti.

Endeks, Eylül 2024'ten bu yana en düşük seviyesine ulaşırken, nisan ayındaki düşüş aynı zamanda son 20 ayın en hızlı gerilemesi olarak kayıtlara geçti.

EKONOMİST SÖNMEZ'DEN İBB OPERASYONLARINA ELEŞTİRİ

Yaşanan bu düşüşü değerlendiren İktisatçı Mustafa Sönmez, dikkatleri 19 Mart tarihine çekti.

Bilindiği üzere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart'ta tutuklanmasının ardından, ekonomideki bazı göstergelerde aşağı yönlü bir hareket gözlemlenmişti.

İktisatçı Sönmez, sosyal medya platformu X üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i etiketleyerek şu eleştirileri dile getirdi:

"Ekonomik güven endeksinde 4 puan birden düşüş!

tüketici %2,3 oranında azaldı, reel kesim (im. sanayi) %2,3 hizmet %4,3 perakende ticaret %2,5 ,inşaat %4,2 oranında azaldı. Şimdi @memetsimsek havaya bakarak sıvışacak mı? Buna rağmen İBB operasyonlarına devam ? Akıllanın!"

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ NEDİR?

Endeks, 0 ile 200 arasında değer alarak ekonomiye duyulan güveni ölçmektedir. 100'ün üzerindeki değerler, tüketicinin ekonomik duruma ilişkin iyimserliğini gösterirken, 100'ün altındaki değerler ise genel bir kötümserliği ifade etmektedir.

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.