Koruyucu aileye çocukla görüşme izni veren emsal karar

Koruyucu aileye çocukla görüşme izni veren emsal karar
Koruyucu aile 8 yıl sonra biyolojik anne tarafından çocuğundan alındı. Mahkeme, aileye küçük kızla ayda 2 gün görüşme izni verdi. Bu emsal kararı Oya Armutçu köşesinde yazdı.

Bir aylıkken Sosyal Hizmetler'e bırakılan bebek, koruyucu aileye verildi. Ancak 8 yıl sonra biyolojik anne ortaya çıktı ve kızını alıp başka bir şehre götürdü. Evlatları gibi büyüttükleri kız çocuğundan ayrılmak zorunda kalan aile ise 'kişisel ilişki kurulması' talebiyle dava açtı. Mahkeme de bir ilke imza atarak ailenin küçük kızla ayda 2 gün görüşmesine izin verdi.

Emsal kararı Hürriyet'ten Oya Armutçu köşesine şöyle taşıdı:

"Bir aylık bebek, biyolojik annesi tarafından evlat edindirilmek üzere Sosyal Hizmetler Kurumu'na bırakıldı. Bebek koruyucu aileye verildi. Sekiz yaşına kadar G.K. ve Ü.K. tarafından anne-babası gibi büyütüldü. Çiftin, koruyucu ailesi oldukları küçüğü evlat edinmek için başlattıkları yasal süreç, biyolojik ailenin rızalarını çekmesiyle sonuçsuz kaldı.

Başka şehirde yaşayan biyolojik anne, çocuğu 8 yaşına geldiğinde geri aldı. Küçük kızın 8 yılını birlikte geçirdiği ve anne-babası olarak benimsediği koruyucu ailesi ile bağı bir anda kesildi. Koruyucu aile statüsünü kaybeden çift, kendi evlatları olarak gördükleri küçük ile görüşmek için hukuk savaşı başlattı. Örneği çok görülmeyen şekilde küçük kızla 'kişisel ilişki kurulması' talebiyle 5 Nisan 2021'de dava açtılar. Açılan davada verilen karar usul yönünden kaldırılarak yerel mahkemeye geri döndü.

Aile Mahkemesi de 2 Mayıs 2024'te Medeni Kanun ve çocuk hakları sözleşmelerine dayanarak, 'çocuğun üstün yararı' gerekçesiyle, küçük kızın önceki koruyucu ailesi ile 'kişisel ilişki kurmasına' izin verdi. Mahkeme, çocuğu büyüten ama koruyucu aile statüsünü kaybeden çiftin, her ayın 1. ve 3. haftası cumartesi günü saat 10.00'dan 18.00'a kadar küçük kızı görmesine hükmetti. Karar istinafa taşındı. İstinaf da 4 Kasım 2024'te 'çocuğun üstün yararı' gerekçesiyle, koruyucu ailenin küçük kızla ilişkisinin devamını yerinde buldu. Kararda, 'Çocukla davacılar (koruyucu aile) arasında kişisel ilişki kurulmasının çocuğun menfaatine uygun olmayacağı yönünde ciddi ve inandırıcı bir olgu ve delil bulunmadığı' vurgulandı.

Davalı biyolojik anne kararı temyize taşıdı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 5 Şubat'ta oybirliği ile davalı annenin temyiz istemini reddetti. Böylece Yargıtay, bir aylıkken kuruma bırakılan, 8 yaşında biyolojik ailesi tarafından geri alınan çocuğun koruyucu aile statüsünü kaybeden çift ile 'kişisel ilişki kurma' hakkı tanıyan mahkeme kararını onadı. 'Çocuğun üstün yararı' gereği 'duygusal bağı' kriter alan çarpıcı karar, koruyucu aileler ile bu ailelere verilen çocukların kaderlerini etkileyecek gibi görünüyor."

Yazının tamamı için tıklayın.

 

       

Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.