S&p: Bankaların Performansı Tcmb Adımlarına Bağlı
S&P Global Ratings Finansal Kurumlar Direktör Yardımcısı Anais Ozyavuz, bankacılık sektörünün geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. ForInvest Smart Content'ten Onur Kuzu'nun sorularını yanıtlayan Ozyavuz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) atacağı adımların bankaların performansı üzerinde belirleyici bir rol oynayacağını vurguladı.
TCMB'NİN FAİZ POLİTİKASI VE BEKLENTİLER
Ozyavuz, temel senaryolarının TCMB'nin politika faizini bir süre mevcut seviyesi olan %46'da tutması ve ardından yaz aylarından itibaren kademeli faiz indirimlerine gitmesi yönünde olduğunu belirtti. Bu öngörünün, kurun istikrar kazanması, rezervlerin bir miktar toparlanması ve aylık enflasyonun kabul edilebilir seviyelerde seyretmesi varsayımlarına dayandığını ifade etti.
TCMB'den faiz artırımı beklemediklerini dile getiren Ozyavuz, faiz artırımı ihtimalinin mali istikrar veya dezenflasyon konusunda ciddi risklerin oluşması halinde gündeme gelebileceğini söyledi. Ancak, TCMB'nin makroihtiyadi tedbirleri kullanmayı tercih edeceğini düşündüklerini de ekledi.
BCILIK SEKTÖRÜNE ETKİLER VE RİSKLER
Ozyavuz, mevcut sıkı finansman koşulları nedeniyle ilave varlık kalitesi bozulması ve ikinci çeyrekte artan fonlama ve swap maliyetleri nedeniyle marjlarda baskı beklediklerini açıkladı. Marjlar ve kârlılıkta iyileşmenin ise ancak üçüncü çeyrek sonu ve dördüncü çeyrekte belirginleşmesini öngördüklerini vurguladı.
Bankaların performansının büyük ölçüde TCMB'nin atacağı adımlara bağlı olacağını yineleyen Ozyavuz, erken bir faiz indirim döngüsüne dönüşün (ki bu aşamada uzak bir ihtimal) ve varlık kalitesindeki bozulmanın sınırlı kalmasının, kârlılıktaki toparlanmayı hızlandırabileceğini; tersine, yeni faiz artırımları veya ilave sıkılaştırma adımlarının, kârlılıkta toparlanmanın daha da ötelenmesine neden olabileceğini ifade etti.
TÜRK BLARININ GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ
Ozyavuz, Türk bankalarının genel olarak iyi yönetildiğini ve son on yıllarda hem iç hem de dış kaynaklı birçok şoka karşı gösterdikleri dirençle güçlerini kanıtladıklarını kabul ettiklerini belirtti. Öte yandan, sektörün piyasa güvenine karşı aşırı derecede hassas olduğunu ve zayıf ekonomik ortam ile piyasadaki yüksek volatiliteden olumsuz etkilendiğini söyledi. Başlıca zayıf yönlerden birinin, bankaların kısa vadeli dış finansmana olan yüksek bağımlılığı olduğunu ve bu durumun, yatırımcı güvenindeki olası değişimlere karşı kırılganlığı artırdığını vurguladı.
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.