Yeni ÖMK İle Öğretmen Olmanın Şartları Yeniden Belirlendi

Yeni ÖMK İle Öğretmen Olmanın Şartları Yeniden Belirlendi
2025 itibariyle öğretmen adaylarını ilgilendiren köklü değişiklikler, kabul edilen yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ile yürürlüğe giriyor. Milli Eğitim Akademisi’nin kurulması, KPSS zorunluluğu ve yeni eğitim süreçleri tüm detaylarıyla haberimizde.

Uzun süredir eğitim camiasında gündemde olan Milli Eğitim Akademisi kurulma kararı, meclisin onayıyla yürürlüğe girdi. Bu akademi, öğretmen adayları için bir hazırlık merkezi olacak. Adaylar, akademiye kabul edilmeden önce KPSS sürecini tamamlamak zorunda kalacak. KPSS’den başarılı olan öğretmen adayları, 14 aylık eğitim süreci ile yeni bir değerlendirme sistemine tabi tutulacak.

KPSS, ÖABT ve 14 Aylık Eğitim Zorunluluğu

Öğretmen adaylarının atanabilmesi için öncelikle KPSS’nin Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri sınavlarında başarılı olmaları gerekiyor. Ardından, kendi branşları ile ilgili ÖABT sınavına girerek yeterli puanı almak zorundalar. Adaylar, elde ettikleri sınav puanlarına göre Milli Eğitim Akademisi’nde eğitime başlama hakkı kazanacaklar. Bu akademik süreç, yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte resmiyet kazandı.

Akademik Eğitim 4 Dönem Sürecek

Yeni kanuna göre, öğretmen adayları akademide en fazla 4 dönemlik bir eğitime tabi tutulacaklar. Bu süreç boyunca hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verilecek. Akademideki başarıları doğrultusunda adaylar, 3 kez düzenlenecek uygulama sınavlarına katılacaklar. Uygulama sınavlarından başarı ile geçenler, öğretmenlik yolunda bir adım daha atarak sözleşmeli öğretmen olarak atanma hakkını kazanacaklar.

Sözleşmeli Öğretmenlikten Kadrolu Göreve

Akademide başarılı olan ve sözleşmeli olarak atanan öğretmen adayları, 3 yıl boyunca sözleşmeli olarak görev yapacaklar. Üç yıllık sürenin sonunda adaylar, güvenlik soruşturması ve arşiv taraması süreçlerinden geçerek kadrolu öğretmenlik hakkı elde edecekler. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçiş süreci daha sistemli ve şeffaf bir şekilde yürütülecek.

5haber.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.