Hamas Lideri İsmail Haniye Kimdir, Kaç Yaşındaydı? İsmail Haniye Tahran'da Suikaste Uğradı!

Hamas Lideri İsmail Haniye Kimdir, Kaç Yaşındaydı? İsmail Haniye Tahran'da Suikaste Uğradı!
İsmail Haniye'nin suikasti, Orta Doğu'daki siyasi dengeleri yeniden sorgulatırken, Haniye'nin hayatı ve siyasi kariyeri, Gazze'deki direnişin sembolü olarak hatırlanacak. Peki, İsmail Haniye kimdir, kaç yaşındaydı, nereli?

Hamas'ın önemli figürlerinden biri olan İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybetti. İran Devlet Televizyonu, bu haberi son dakika olarak duyurdu. Peki, İsmail Haniye kimdir, kaç yaşındaydı ve nerelidir? İşte Haniye'nin hayat hikayesi...

İsmail Haniye'nin Hayatı

İsmail Haniye, 29 Ocak 1963 tarihinde Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında doğdu. Ailesi, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçarak mülteci durumuna düşmüştü. Haniye, 1987 yılında Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu ve kısa süre sonra siyasi aktivizme başladı. 1989'da I. İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 1992'de serbest bırakıldıktan sonra, İsrail tarafından diğer İslami Cihad ve Hamas üyesi 415 kişilik grupla birlikte Güney Lübnan'a sürgün edildi. Bir yıl sonra Gazze'ye geri döndü ve Hamas içindeki kariyerine devam etti.

Siyasi Kariyeri

Haniye, 1999-2004 yılları arasında Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. 2005 Aralık ayında yapılan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde, Hamas lideri Halid Meşal'in sürgünde bulunması nedeniyle listenin başında yer aldı. Hamas, seçimlerde 132 sandalyeden 74'ünü kazanarak büyük bir başarı elde etti ve Haniye, 16 Şubat 2006'da başbakan adayı olarak açıklandı. Mahmud Abbas tarafından başbakanlık görevine atanması, ABD ve İsrail'in tepkisini çekti. 2007 yılında Gazze'deki El Fetih-Hamas çatışmaları sırasında görevinden alındı ancak Hamas'ın Gazze'deki etkisi devam etti.

Özel Hayatı

İsmail Haniye, evli ve 13 çocuk sahibiydi. Ailesi 2009 yılı itibarıyla Kuzey Gazze Şeridi'nde bulunan El-Şati mülteci kampında yaşamaktaydı. İsmail Haniye'nin özel yaşamı, halkıyla olan yakın ilişkisi ve Gazze'deki direnişi desteklemesi ile biliniyordu.

Ölümü

31 Temmuz 2024 tarihinde, İran devlet medyası Haniye'nin, İran'da Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katıldığı sırada suikaste uğradığını bildirdi. İsmail Haniye, Hamas'ın siyasi ve askeri yapılarında önemli bir figürdü ve ölüm haberi, Orta Doğu'da geniş yankı uyandırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.