Öğretmenler O Cezayı Aldığında Emekli Maaşları Eksik Yatacak!

Öğretmenler O Cezayı Aldığında Emekli Maaşları Eksik Yatacak!
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan öğretmenler, emeklilik döneminde eksik maaşla karşı karşıya kalabilir. 10 yıl sonra bu cezayı sildirme hakkına sahip olsalar da maaş farkı ciddi bir sorun yaratabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan öğretmenlerin emekli maaşları, kademe ve derece ilerlemelerine göre belirlenir. Ancak, belirli cezaları alan öğretmenler için emeklilik döneminde eksik maaş sorunu gündeme gelebilir. Peki, hangi ceza emekli maaşlarını etkiliyor?

Kademe İlerlemesi ve Emeklilik Maaşı

Öğretmenlerin emekli maaşı, görev süreleri ve bu süre zarfında ulaştıkları kademe ve dereceler göz önünde bulundurularak hesaplanır. Bu hesaplama, öğretmenlerin çalışma yıllarına bağlı olarak düzenlenen maaş tablosu üzerinden yapılır. Ancak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan öğretmenler bu avantajlardan mahrum kalabilirler.

Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, öğretmenlerin kariyerlerinde bir veya üç yıl boyunca terfi edememesi anlamına gelir. Bu ceza, öğretmenlerin derece ilerlemesini durdurur ve bu durum emeklilik maaşlarına yansır. Cezalı öğretmenler, emeklilik yaşına geldiklerinde meslektaşlarıyla aynı kademeye ulaşamazlar.

Örneğin, aynı yıl çalışmaya başlamış bir öğretmen 1. derece 3. kademeden emekli olabilirken, kademe ilerlemesi durdurulmuş bir öğretmen 2. ya da 3. derecede emekli olmak zorunda kalabilir. Bu da emekli maaş farkı yaratır ve cezalı öğretmenlerin maaşları daha düşük olur.

Cezayı Sildirme Hakkı

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesi gereği verilen bu ceza, öğretmenlerin kariyerlerinde uzun süreli bir olumsuz etki yaratır. Ancak, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan öğretmenler, 10 yıl sonra bu cezayı sicillerinden sildirebilme hakkına sahiptir. Bu süre dolmadan cezanın kaldırılması mümkün değildir.

5 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.